"A partir d'ara, seràs la meva puta": la història del segrest i la fugida de la Lluna

Amb 18 anys va anar de Badalona a Saragossa per assistir a una formació per una suposada feina de guia turística, però allà la van segrestar i la van obligar a prostituir-se

Begoña Grigelmo Miguel / Josep Maria Porta PalauActualitzat

Quan la Lluna tenia 18 anys va respondre a un anunci de feina en un diari per treballar com a guia turística. Li van dir que havia d'anar a una formació a Saragossa. Un cop allà, la van segrestar i obligar a exercir la prostitució en un club de carretera. Un mes després va aconseguir escapar, però l'experiència la va marcar per sempre:

"Quan algú em diu ets víctima, jo dic que no... el que soc és una supervivent. Des de llavors, estic en tractament psiquiàtric i he col·leccionat dos intents de suïcidi. Em van prendre part de la meva vida, però jo he guanyat; soc aquí."

Ha passat dècades en silenci, però ara té moltes ganes de parlar-ne. Vol que es conegui la seva història per denunciar en primera persona, ara sí, l'infern que va viure i que va haver de callar: "No vinc d'una família desestructurada i mai havia donat un motiu per ajupir el cap als meus pares. La vergonya era tan gran que no ho podia explicar."  

La por l'ha perseguit fins ara. Han passat 36 anys i encara avui ens demana que no diguem on viu.

Un llarg i dolorós procés de record i de cura

Acompanyada de família, amics i especialistes, la Lluna va fer un procés de record i cura molt complex i dolorós, del qual va sortir un llibre, "Mercancía Robada", que explica en primera persona la seva història com a supervivent d'una xarxa d'explotació sexual. Escrivint-lo va treure tot el que havia quedat arraconat la memòria: "Això és una cura, és descarregar la motxilla i treure'n una pedra molt gran."

Ha escrit un llibre on explica en primera persona la seva història
Ha escrit un llibre on explica en primera persona la seva història (CCMA)

La segresten en una formació per a guies turístiques

Quan va acabar l'institut, amb la selectivitat aprovada, la Lluna no tenia clar què volia estudiar, així que va decidir buscar feina: "Jo només vaig contestar un anunci d'un diari, volia ser guia turística durant un any per després anar a la universitat."

Un cop a la formació, a Saragossa, li demanen el carnet d'identitat per donar-la d'alta a la Seguretat Social. Ella no sospita, però "en un moment donat fem un descans, hi havia sucs i brioixos. Recordo sentir-me molt cansada", explica. 

El següent record que té és despertar-se en un pis, sense saber on era: "Em desperten els crits de la meva companya, que li estaven pegant. Veig que no porto sabates, ni abric ni bossa; i exigeixo que em tornin les meves coses, però la bufetada que vaig rebre em va deixar asseguda a terra." Qui li pega és el proxeneta, Pablo, que també la viola.

Quan es queda sola amb ell: "Em deixa les coses clares i em diu que a partir de llavors seré la seva puta." Durant un mes la va obligar a prostituir-se en un club de carretera de Burgos. La feien trucar a casa per no aixecar sospites i que ningú denunciés la seva desaparició: "La mateixa policia era allà, al club de carretera", afegeix.

El malson no va acabar quan va poder fugir i tornar a casa amb els pares
El malson no va acabar quan va poder fugir i tornar a casa amb els pares (CCMA)

Aconsegueix fugir però el malson continua

Després d'un mes tancada li va venir la regla i, aprofitant que la feien treballar, una nit va aconseguir fugir. Va ser després d'una brutal pallissa: "La nit abans m'havia pegat i vaig pensar que havia de ser l'última que ho feia; vaig recollir manyocs del meu cabell de terra i vaig decidir que s'havia acabat."

Es va posar el pijama sobre la roba i va travessar tot Burgos. Quan va arribar a Barcelona, encara va haver de demanar 100 pessetes a la cua de l'estació de Sants per agafar l'últim tren fins a casa. 

Va aconseguir fugir, però quan va arribar a casa el malson no va acabar. Pocs dies després d'escapar-se dels que l'explotaven sexualment, una trucada va fer trontollar tota la família: demanaven diners, amb l'amenaça d'anar a buscar la germana petita de la Lluna, que tenia 10 anys: "Ens demanaven 250.000 pessetes, que segons ells, era el que havien pagat per mi i volien recuperar la inversió."

Explica que un policia local, amic de la família, els va aconsellar pagar i passar pàgina. I així ho van fer. També van canviar els panys de casa, les portes de seguretat i acompanyaven la seva germana a tot arreu.

El trauma perdura fins avui: "No volia sortir a les fotos, em vaig tallar els cabells, anava sempre vestida molt ampla, perquè no volia que la roba em marqués el cos." Avui dia, poques vegades es maquilla, explica, perquè durant aquell mes la van obligar a fer-ho. Malgrat que aquesta violència i explotació va trastocar la seva vida, sent que no l'han pogut tombar.

Encara hi ha molts Pablos

La Lluna està convençuda que de Pablos -com es deia el proxeneta que la va explotar sexualment- encara n'hi ha molts i de molt perillosos

"Trenta anys enrere totes erem espanyoles, no es pot portar aquella història als temps que corren ara, però sí l'experiència, que per a moltes dones és la mateixa. No s'està fent prou per evitar-ho, ni per recuperar aquestes noies." 

Les dones estrangeres tenen una dificultat afegida per sortir-ne, assenyala: "Imagina't una persona que porten de fora, que no parla la llengua, com pot anar a demanar ajuda? A qui pot recórrer?"

 

On demanar ajuda i denunciar

Les dones que estan patint violència per part de la seva parella o exparella tenen diversos recursos per demanar ajuda. També ho pot fer el seu entorn.

Hi ha el telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120.

Funciona les 24 hores del dia tots els dies de l'any, atén consultes i urgències; és gratuït; no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió també es pot trucar al 112.

Des de l'abril del 2021 també funciona el whatsapp 601 00 11 22 per oferir informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista.

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaProstitució
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut