Cua davant d'una oficina d'ocupació a Bilbao (EFE / Luis Tejedo)
Cua davant d'una oficina d'ocupació a Bilbao (EFE / Luis Tejedo)

840.000 treballadors encara continuen en ERTO

El 75% dels treballadors afectats per un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació ja ha tornat a la feina, segons ha anunciat el ministre José Luis Escrivá

Actualitzat

Tres de cada quatre treballadors afectats per un ERTO ja ha tornat a la feina, però això vol dir que encara n'hi ha al voltant de 840.000 que no han pogut fer-ho. 

En el punt més dur del confinament, a l'abril, més de tres milions de persones van quedar sota el paraigua d'un expedient temporal d'ocupació. La majoria sota la fórmula de l'ERTO de força major lligat a la Covid, amb un tracte preferent per part de l'administració.

 

La xifra de treballadors en ERTO va superar els tres milions en el moment més dur del confinament
La xifra de treballadors en ERTO va superar els tres milions en el moment més dur del confinament

 

Són les xifres que ha actualitzat aquest dijous el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, que ha destacat que en les últimes setmanes s'han anat reincorporant al lloc de treball entre 10.000 i 15.000 persones cada dia.

Escrivá diu que les xifres han sigut "millor del que esperàvem" aquests últims dies, però també ha reconegut que hi ha sectors on la reactivació és més lenta o s'ha frenat en sec, com ara els vinculats al turisme, el transport aeri i marítim o l'oci.

 

 

Pròrroga dels ERTO

Precisament davant la situació d'alguns sectors, i la perspectiva que la frenada s'allargui durant l'última part de l'any, el govern espanyol es reunirà el pròxim 4 de setembre amb patronals i sindicats per analitzar una possible pròrroga del sistema d'ERTO vinculats a la Covid.

Aquesta fórmula exonera les empreses de pagar les cotitzacions socials i garanteix als treballadors el cobrament de la prestació, independentment del temps que tinguin cotitzat.

 

Una oficina d'ocupació a Madrid
Una oficina d'ocupació a Madrid (EFE / Javier Lizón)

 

La reunió serà a Palma, precisament des d'on la presidenta del govern balear, Francina Armengol, ha demanat una pròrroga d'aquest sistema d'ERTO per respondre a la crisi del sector turístic de les Illes, molt tocat per la falta de turistes.

El mes de maig, el Consell de Ministres ja va allargar els ERTO fins al 30 de juny i, a finals de juny, un acord entre sindicats i patronal va permetre prorrogar-los fins a finals de setembre.

 

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut