Barcelona

8 inspectors i 42 agents imputats només a Barcelona dos anys després de l'1-O

El jutjat de Barcelona és un dels més avançats investigant denúncies de lesionats per les càrregues policials: s'investiguen les 26 escoles on la Policia Nacional va actuar

Roger Rovira / Marta PlanellasActualitzat

Dimarts que ve farà dos anys de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre, en què el govern espanyol va desplegar un operatiu policial mai vist, amb 12.000 agents per impedir-lo. Des d'aleshores, diversos jutjats de Catalunya investiguen denúncies de lesionats per les càrregues policials.
El jutjat de Barcelona és un dels més avançats. Una macrocausa en què s'investiguen de manera separada les 26 escoles on la Policia Nacional va actuar.
D'aquesta llarga investigació, que encara segueix, hi ha 50 agents imputats. Vuit són inspectors en cap, responsables de l'operació sobre el terreny.

 

 

Les últimes informacions demanades pel jutge que porta el cas són la cadena de comandament i també les actes de reunions prèvies. TV3 ha pogut tenir accés a les gravacions de les declaracions de dos inspectors en cap de la Policia Nacional imputats veient les imatges de les càrregues de l'1 d'octubre al jutjat.

Jutge: "Considera que això és repel·lir una agressió per part d'un agent de policia?"

Inspector de la policia GAMO 1 imputat: "És que no puc... El que no veig és el que hi ha al principi."

Jutge: "Aquest senyor és a terra, ho veu? Amb les mans al cap. Li ha quedat una cicatriu d'uns 7 o 8 centímetres al cap."

Inspector de la policia GAMO 1 imputat: "Doncs això, senyoria, és la primera vegada que ho visiono."

Jutge: "Vostè va poder veure cap ciutadà ferit?"

Inspector de la policia CAMEL 1 imputat: "Si ho vaig poder veure?"

Jutge: "Sí, gent ferida, que no fossin agents."

Inspector de la policia CAMEL 1 imputat: "No ho recordo, senyoria."

Jutge: "No ho recorda?"

Són les declaracions de dos inspectors en cap de la Policia Nacional imputats veient les imatges de les càrregues de l'1 d'octubre al jutjat. Dos comandaments, responsables de les escoles Mediterrània, Pau Claris i Àgora, que hauran de tornar a declarar juntament amb la resta de caps que hi havia sobre el terreny. Aquests vuit inspectors són, de moment, l'esglaó més alt de la cadena de comandament on recau la responsabilitat.

Marc Serra, acusació popular de l'Ajuntament de Barcelona:

"Creiem que, entre aquests vuit inspectors en cap i la part política, el Ministeri de l'Interior i el secretari d'Estat de Seguretat, hi ha tota una zona gris que d'alguna forma hem d'aclarir."

Anaïs Franquesa, acusació particular Irídia:

"Segueix faltant també una altra baula de la cadena de comandament. Els comandaments intermedis, que segur que hi eren, de moment no s'han aportat a la causa."

Segons el coordinador del dispositiu per impedir el referèndum, el coronel Pérez de los Cobos, les úniques ordres concretes que es van donar van ser el contingut de la interlocutòria de la jutge del Tribunal Superior de Justícia. I, per tant, Pérez de los Cobos trasllada tota la responsabilitat als comandaments sobre el terreny.

Marc Serra:

"Aquesta teoria no ens la creiem. Creiem que per a un dispositiu policial d'aquesta envergadura, que és un dels més rellevants dels últims anys, hi va haver reunions preparatòries, hi va haver ordres escrites."

Anaïs Franquesa:

"En un dispositiu d'aquestes característiques no hi ha improvisació, i menys en un cos policial en què, òbviament, tot és jeràrquic."

Marc Serra:

"El que pensem és que Pérez de los Cobos tornarà al jutjat una altra vegada a declarar, i que és probable que torni a declarar no com a testimoni, sinó com a investigat."

L'Escola Víctor Català de Nou Barris és l'última de les investigacions reobertes per l'Audiència de Barcelona. Dos anys després, el cas tira endavant gràcies a la feina de les acusacions. Contràriament a la Fiscalia, que inicialment en va demanar l'arxivament i més tard va canviar d'estratègia i va intentar imputar votants, mai policies.

 

El cas del Bages

El Bages va ser una altra de les comarques on hi va haver càrregues policials l'1 d'octubre. Dos anys després, les causes que la cinquantena de ferits van presentar s'han arxivat. Els afectats, però, no es donen per vençuts. 
Han presentat un recurs d'empara al Constitucional. Tampoc descarten recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans. Tot i que hi ha 7 guàrdies civils investigats per excés policial, els advocats denuncien que la investigació ha estat incompleta.

 

ARXIVAT A:
Guàrdia CivilReferèndum 1-OProcés catalàPolicia Nacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut