8 expulsions i 250 sancions: Afers Interns fa públics tots els càstigs als Mossos

Entre els càstigs més sonats, hi ha sancions per haver perdut la pistola, per treballar sota els efectes d'estupefaents o per filtrar informació reservada

Actualitzat

Entre 2019 i 2023 la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos d'Esquadra ha obert més de 500 investigacions als seus propis agents. La majoria de les investigacions internes no han anat a més i s'han arxivat. Ara bé, en aquest període, hi ha hagut 250 expedients disciplinaris que sí que han acabat en sancions, segons les dades publicades pel Departament d'Interior al portal de Transparència de la Generalitat.

El reglament del règim disciplinari del cos contempla diverses infraccions de diferent gravetat. La més habitual és la suspensió de sou i feina durant diversos dies. De mitjana, els agents són castigats amb dos mesos i mig de sanció.
 

Sancions per perdre l'arma o anar a treballar borratxo o drogat

En els casos més greus les sancions arriben als tres anys de suspensió. En concret, dos mossos de la Regió Policial del Camp de Tarragona van rebre aquest càstig, un dels quals per conductes tipificades com a molt greus que, a més, implicaven un cas de discriminació.

No són els únics castigats severament. Entre 2019 i 2023 hi ha hagut vint mossos suspesos durant més d'un any de sou i feina. N'hi ha que han estat en servei "en situació d'embriaguesa" o sota els efectes "d'estupefaents o substàncies psicotròpiques". D'altres han perdut l'arma o la placa, n'han fet un mal ús o han falsificat, sostret, simulat o destruït documents sota custòdia policial.

El Departament d'Interior també ha aplicat sancions a tretze mossos que han estat condemnats a presó, per furt o estafa. Els casos més greus, també els d'insubordinació, manca de rendiment reiterada o incompliment del deure de reserva professional, s'han castigat amb més d'un any de suspensió.
 

Mossos expulsats del cos o traslladats

La penalització més greu que contempla el reglament del règim disciplinari és la separació del servei, és a dir, perdre la condició de mosso. Interior ha expulsat del cos dos agents en aquest període: el primer el 2021 per l'incompliment manifest de les seves funcions i l'altre, el 2022, per un "abandonament del servei" considerat de màxima gravetat.

A més a més, aquest any Interior ha fet fora del cos sis mossos condemnats per una agressió racista al Bages el 2019. Els agents van empaitar, detenir i insultar un jove negre, que va aconseguir gravar com els policies el tractaven de manera violenta i vexatòria. L'expulsió del cos, en aquest cas, va complementar la condemna de l'Audiència de Barcelona.

Quan es considera oportú, sigui per motius de convivència o com a penalització complementària, Interior també pot ordenar el trasllat forçós dels agents. Hi ha hagut 30 agents reubicats en altres comissaries o serveis per negligències diverses, incorrecció, desobediència i faltes de respecte a superiors i, fins i tot, per ostentació de l'arma o les credencials de policia i abús de poder en perjudici dels ciutadans.
 

Penalitzacions lleus: desobediència i faltes de respecte

Les infraccions més habituals són per desobediència i faltes de respecte, que no se solen castigar amb més de quatre mesos de sanció. Una penalització similar reben els policies que atempten contra la dignitat d'altres companys i contra el cos de Mossos d'Esquadra. 

Hi ha tres mossos castigats per actes de prevaricació o suborn, set agents castigats per acumular tres faltes d'assistència sense justificar i un mosso sancionat dos mesos per haver causat danys greus al patrimoni públic.

Castigats amb les penes més lleus --entre dos dies i dues setmanes-- hi ha una desena d'agents sancionats per retards i descuits; i set mossos acusats de no tenir cura dels locals, el material i els documents policials.

 

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut