Barcelona

5 anys sense YouTube per al youtuber que va donar galetes amb pasta de dents a un indigent

La jutge també ha condemnat el jove a 15 mesos de presó i a pagar 20.000 euros a la víctima

Actualitzat

El jutjat penal número 9 de Barcelona ha condemnat a un any i tres mesos de presó el youtuber que va donar galetes amb pasta de dents a un sensesostre per un delicte contra la integritat moral. També el condemna a pagar 20.000 euros a la víctima pels danys morals causats.

Però el més nou d'aquesta sentència és que obliga el youtuber, que aleshores tenia 19 anys, a tancar el seu canal de YouTube, li prohibeix tornar a penjar-hi res durant 5 anys i fins i tot accedir-hi.

El jove, d'origen xinès però veí de Barcelona, es guanyava la vida amb la publicitat del seu canal de YouTube "ReSet", on tenia més de 120 milions de visites des del 2014, 1,1 milions de subscriptors i prop de cent vídeos penjats.

Dos anys i mig després d'aquella gravació, amb què va guanyar més de 2.000 euros, el youtuber encara manté obert el canal. A més, fa un any en va obrir un altre, on ha continuat penjant continguts.

La sentència

La jutge considera provat que el novembre del 2016 el youtuber va acceptar un "repte" d'un dels seus seguidors: donar a una persona galetes tipus Oreo que, en comptes de tenir l'habitual crema blanca a l'interior, tenien pasta de dents.

El youtuber va acceptar el repte i "per captar de manera més efectiva l'atenció morbosa dels seus seguidors" va decidir focalitzar-ho en les persones que viuen al carrer.

Així ho va fer. Al gener del 2017 va anar a buscar un indigent, li va donar un bitllet de 20 euros, li va preguntar si tenia gana i li va donar les galetes amb pasta de dents. Després d'ensenyar l'home en primer pla, "amb l'ànim de ridiculitzar i vexar aquesta persona, i en general totes les persones que estan en situació d'extrema pobresa", el youtuber es va dirigir al seus seguidors:

"La veritat és que et sents bé, oi, quan ajudes una persona? Potser en la part de les Oreo amb pasta dental potser m'he passat una mica, però mira el costat positiu: això l'ajudarà a rentar-se les dents, que no se les deu rentar des de fa dos dies o des que es va tornar pobre."

L'home es va menjar les galetes i va tenir vòmits i molèsties digestives. L'endemà, el youtuber hi va tornar i va gravar més vídeos fent "sorna del que havia passat", segons argumenta la jutge a la sentència.

 

 

Els vídeos del youtuber van tenir una gran repercussió a les xarxes socials i en mitjans de comunicació. Per això, l'acusat, per "restablir la seva imatge deteriorada amb la consegüent pèrdua d'ingressos econòmics i preocupat per les possibles conseqüències legals", va esborrar el vídeo i va oferir 300 euros a l'indigent perquè no presentés denúncia.

Segons la sentència, aquesta no era la primera vegada que l'acusat portava a terme "accions de naturalesa vexatòria contra persones indefenses i vulnerables". S'han trobat vídeos on ofereix un entrepà amb excrements de gat a un home gran i a un menor d'edat.

La jutge conclou que és un tracte "humiliant, degradant i estigmatitzador" i afirma que aquestes accions tenen "un efecte que repercuteix en tot el col·lectiu, que multiplica la seva estigmatització i contribueix a mantenir els estereotips i la posició social del col·lectiu."

La sentència encara es pot recórrer, però obre una nova via perquè fins ara, els tribunals només obligaven a retirar de la xarxa el vídeo considerat delictiu.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut