La platja, plena de gent i barques
Fa més de 20 anys que la platja està sotmesa a la pressió turística (iStock)

20th Century Fox haurà d'indemnitzar Tailàndia per la destrossa a "La platja" de DiCaprio

Els 270.000 euros haurien de servir per recuperar les espècies autòctones de la massificada badia de Maya, a les illes Phi Phi

Ferran Vila CabanasActualitzat

Fa més de 20 anys que la badia de Maya, a les tailandeses illes Phi Phi, s'ha convertit en un referent mundial de les aigües cristal·lines.

Amb només 15 metres d'ample per 250 de llarg, va saltar a la fama l'any 2000 gràcies o per culpa de la pel·lícula "La platja", interpretada per un jove Leonardo DiCaprio que acabava de batre tots els rècords amb l'estrena de "Titanic".

L'actor va canviar les aigües gèlides de l'Atlàntic per un suposat paradís tropical que, dècades després, encara arrossega les conseqüències del desembarcament de l'equip de rodatge.

Previ pagament de 4 milions de baths (uns 100.000 euros), la productora 20th Century Fox i Santa International Film Production van arribar a la platja l'any 1998 i, sense gaires miraments, van decidir crear-hi l'estètica que els espectadors desitjaven. Només calia enviar-hi les excavadores del departament d'atrezzo.

Van arrencar els arbustos que evitaven l'erosió de la platja, van canviar les palmeres autòctones per desenes de palmeres madures d'espècies exòtiques i el que ha resultat ser el pitjor, van fer mundialment famosa una platja que, fins aleshores, no ho era. Són molts els que han somniat a anar a la platja deserta i bucòlica que projectaven els cinemes:



Pagar per rehabilitar-la

El resultat dels mesos de rodatge de la pel·lícula han estat tots aquests anys de massificació turística extrema de la zona, tant per terra --amb muntanyes de turistes que hi busquen un racó-- com per aigua, amb la presència massiva de barques.

El corall ha desaparegut, i fa anys que les autoritats busquen la manera de recuperar la salut de la platja. Ara, una sentència del Tribunal Suprem de Tailàndia ha confirmat que cal tirar endavant les obres de rehabilitació de la platja i del conjunt de l'illa, i que les han de finançar els responsables de la pel·lícula.

La crisi ambiental és tan greu que fins i tot s'ha hagut de prohibir l'accés a la zona durant llargues temporades, per intentar que s'hi regenerin les espècies autòctones. El BangKok Post explica que ara mateix està tancada, amb la idea que a l'octubre pugui tornar a obrir amb un estricte control dels horaris i l'aforament.

Vint anys després que el cas arribés als jujats, el pagament acordat entre els demandants i les dues productores cinematogràfiques és de 10 milions de bahts, uns 270.000 euros que haurien de ser suficients per tirar endavant el projecte.

La primera demanda de les autoritats locals i entitats ecologistes reclamava als alts funcionaris del govern tailandès i els dos estudis cinematogràfics una compensació 10 vegades més alta, de 100 milions de bahts.


Intents fracassats

El primer intent de regenerar la platja, segurament sense gaire entusiasme, ja el van fer els mateixos responsables del rodatge. Van treure les palmeres i n'hi van replantar d'autòctones, a més d'instal·lar tanques de bambú per intentar retenir la sorra que el mar es volia endur.

El resultat va ser una "escena abandonada de tanques de bambú lletges i plantes autòctones mortes", segons informava aleshores el The Guardian.

No és l'únic fracàs que va recollir l'equip. DiCaprio va ser nominat al premi Golden Raspberry al pitjor actor, i la pel·lícula encara és recordada com una de les pitjors que Danny Boyle hagi dirigit mai.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientTurismeCinema
Anar al contingut