El 95% de les accions d'Aramco són del govern de l'Aràbia Saudita (Reuters/Maxim Shemetov)

151.000 milions: beneficis rècord de Saudi Aramco, la petrolera més contaminant del món

La petroliera pública saudita se suma a la resta de gegants energètics, que també han batut rècord de beneficis en l'últim any
Redacció Actualitzat
TEMA:
Energia

El gegant petrolier Aramco, en mans del govern de l'Aràbia Saudita, ha batut tots els rècords de beneficis aquest 2022. En concret, ha guanyat 161.100 milions de dòlars, uns 151.000 milions d'euros. Això és un 46,5% més que l'any passat, quan va guanyar 110.000 milions de dòlars.

Uns resultats que se sumen als beneficis rècord de totes les empreses energètiques del món, que s'han multiplicat arran de la guerra d'Ucraïna, que va començar al febrer de l'any passat amb la invasió de Rússia.

Segons Aramco, la petroliera més gran del món, els resultats són fruit "dels preus més alts del cru, més volum venut i millores en els marges dels productes refinats". Aquest últim punt és, de fet, la gallina dels ous d'or del negoci.

A l'increment del preu del barril Brent, que el 2022 va tocar màxims de 128 dòlars, cal sumar-hi el fet que les petrolieres han guanyat més diners venent més petroli refinat. És a dir, més gasolina o dièsel, que fa un any Rússia exportava.

Gràcies a això, també han reportat beneficis rècord la resta de petrolieres, com l'americana Exxon Mobil, que va guanyar 55.700 milions de dòlars, o la britànica Shell, que va reportar 39.900 milions de dòlars.

Aramco també ha declarat un dividend de 19.500 milions de dòlars per a l'últim trimestre del 2022. El 95% anirà a parar al govern saudita, que posseeix el 95% de les accions de la que també és l'empresa líder en emissions de CO? des de 1965 i la segona amb més valor per darrere d'Apple.

L'Aràbia Saudita és el productor més gran del càrtel de petroli OPEP.

 

ARXIVAT A:
Energia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut