La majoria de creuers hauran de pagar aquest impost, que el govern reconeix que no és molt alt
La majoria de creuers hauran de pagar aquest impost, que el govern reconeix que no és molt alt (Barcelona/Vicente Zambrano González)

1.440 euros per creuer: així serà l'impost als vaixells contaminants

La Generalitat preveu recaptar 7,5 milions d'euros l'any amb aquesta nova taxa que hauria d'entrar en vigor el 2024

Virgínia Arqué Nueno

La Generalitat ha presentat aquest divendres el nou impost que preveu imposar als vaixells més contaminants que atraquin en ports catalans a partir del 2024.

El govern estima que afectarà el 80% dels vaixells que atraquin a Barcelona i el 75% dels que ho facin a Tarragona o Palamós, per exemple, que pagaran, de mitjana, uns 759 euros.

L'executiu català preveu recaptar 7,5 milions d'euros cada any amb aquesta mesura, recollida en un avantprojecte de llei que ja està enllestit i que confia tenir aprovat a finals d'any perquè en vigor l'any vinent.

L'impost afecta els vaixells que pesen més de 5.000 tones --com els creuers, els transbordadors, els tancs, els petroliers o els de càrrega i contenidors-- i grava amb un euro cada quilo de diòxid de nitrogen (NOx) i partícules (PM) que emeti l'embarcació.

Això representa, per exemple, que un creuer pagaria, de mitjana, 1.440 euros de taxa suplementària cada cop que atraqués a un port català; un petrolier, uns 3.000, i un portacontenidors, menys de 495 euros.

"No estem parlant de grans quotes que dissuadeixin els vaixells de venir a Barcelona."

El govern reconeix que l'impost no és molt alt, i per això creu que no dissuadirà aquests grans vaixells de venir a ports catalans. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha explicat que si en tres anys no es veu una evolució positiva de la mesura, la quota s'augmentarà.

L'objectiu d'aquest impost, diu, és afavorir que els vaixells s'electrifiquin i contaminin cada cop menys per "avançar en la millora de la qualitat de l'aire".

Un vaixell de càrrega al port de Barcelona, aquest estiu (ACN/Lluís Síbils)

La llei, pionera a Espanya i a bona part d'Europa, arriba amb retard, perquè és una mesura que ja contemplava la llei de canvi climàtic del 2019.

El text ha superat la fase d'audiència i informació pública i s'han tingut en compte les al·legacions de totes les parts interessades, entre les quals, el Port de Barcelona, que hi va presentar al·legacions el febrer passat perquè que considerava que la mesura podia generar deslocalitzacions i que requeria una avaluació del seu impacte econòmic.

Finalment, però, s'ha arribat a un consens.

Bonificacions i exempcions

El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, s'ha mostrat satisfet que s'hagi pogut tirar endavant aquest tribut que opta per no limitar, sinó taxar, les emissions dels contaminants atmosfèrics --com els òxids de nitrogen (NOx) i les partícules (PM)--, sense que suposi un inconvenient per al desenvolupament de l'activitat econòmica.

A més, s'han establert bonificacions per a aquelles naus que disposin d'un certificat acreditable de millora energètica, com el Green Award, el Clean Shipping Index (CSI), l'Enviromental Shipping Index (ESI), o un certificat de registre al sistema de gestió i auditoria mediambiental de la Unió Europea (EMAS).

També s'estableixen reduccions de la base imposable per connexió a la xarxa elèctrica del port i per l'alimentació de tots els serveis del vaixell per energia elèctrica íntegrament subministrada per bateria interna. Finalment, es bonifiquen les escales que realitzen les empreses prestadores del servei de les línies d'interès públic, amb origen i destí a Palma, Maó o Eivissa.

De mitjana, el 44% de les escales tenen una quota inferior als 300 euros, el 60% als 500 euros i el 78% inferior als 1.000 euros.

Quedaran exempts de l'impost els grans vaixells que prestin serveis públics, els que es veuen obligats a atracar o fondejar en cas de perill o força major i els que facin activitats d'ajuda humanitària.

Els ingressos que se'n derivin "aniran destinats a consolidar la transformació verda, dotant el Fons per a la Protecció de l'Ambient Atmosfèric, que finança despeses i inversions públiques en matèria de protecció de l'ambient atmosfèric i de millora de la qualitat acústica, i les polítiques de prevenció i millora de la qualitat atmosfèrica.

Els grans vaixells contaminen més que tots vehicles i indústries de les ciutats (ACN/Lluís Síbils)

Contaminen més que tots els cotxes i indústries junts

Les emissions dels vaixells que estan a port són responsables en bona part de la contaminació atmosfèrica de les ciutats i aglomeracions urbanes que els allotgen, a més de contribuir a l'escalfament global del planeta.

En el cas del Port de Barcelona, aquestes emissions locals són superiors a les de tot el trànsit urbà i també a les associades a les indústries. En concret, és l'origen del 46% de les emissions de NOx i del 52% de les partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) de la ciutat, segons el Pla de millora de la qualitat de l'aire de Barcelona 2015-2018 de l'Ajuntament.

Respecte dels 40 municipis de la conurbació de Barcelona que conformen la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l'ambient atmosfèric, on viuen uns 3 milions d'habitants, la contribució del transport marítim representa el 19% de les emissions de NOX i PM10. Respecte a tot Catalunya, representa el 13,5%.

Els nivells elevats de contaminants tenen una incidència directa en la salut de les persones.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminació
Anar al contingut