Càmeres i periodistes d'arreu del món, esperant el veredicte
Càmeres i periodistes d'arreu del món, esperant el veredicte (REUTERS/Tyrone Siu)

14 opositors declarats culpables de subversió a Hong Kong en el judici més gran al moviment

En total hi ha 47 acusats en aquest procés judicial, entre els quals exlegisladors electes, acadèmics, sindicalistes, periodistes i activistes

RedaccióActualitzat

El judici més gran contra l'oposició democràtica a Hong Kong ha acabat amb catorze activistes declarats culpables i dos d'absolts.

Els que esperen ara la sentència s'enfronten a penes que poden anar dels tres anys de presó fins a la cadena perpètua. El delicte que se'ls atribueix és el de conspiració per a la subversió, segons una llei de seguretat nacional imposada per la Xina l'any 2020.

El cas ha mantingut alguns dels acusats en presó preventiva durant tres anys, sense dret a fiança. I encara s'allargarà uns quants mesos més, ja que la Fiscalia ha anunciat, ràpidament, que té la intenció d'apel·lar l'absolució dels dos exonerats.

En total hi ha 47 acusats en aquest procés judicial, entre els quals exlegisladors electes, acadèmics, sindicalistes, periodistes i activistes. Molts d'ells van encapçalar el moviment prodemocràcia abans que el règim xinès l'esclafés a finals del juliol del 2020, quan va promulgar l'anomenada llei de seguretat nacional.

Lawrence Lau Wai-chung, escortat per la policia, després d'haver quedat absolt (Reuters/Tyrone Siu)

D'aquests 47 acusats, 31 han admès els càrrecs, amb la qual cosa el judici d'aquest dijous ha afectat finalment setze persones. Dos dels acusats, l'advocat Lau Wai-chung i l'exregidor de districte Lee Yue-shun, han estat absolts.

Lee Yue-shun, un altre dels absolts, a la sortida de la cort judicial (Reuters/Tyrone Siu)

L'audiència ha generat una gran expectació, amb les dues sales d'audiències plenes de gent, entre la qual molts diplomàtics estrangers, per rebre l'esperat veredicte.


Judicis massius

Durant el judici, que va començar el febrer de l'any passat, la Fiscalia va imputar als acusats un delicte de subversió per haver participat en unes primàries del parlament de Hong Kong l'any 2020, en les quals van votar 610.000 ciutadans.

L'octubre del 2023, un grup d'experts independents que formaven part dels Procediments Especials del Consell de Drets Humans de l'ONU va emetre un comunicat en què es mostraven "molt preocupats" per l'ús de judicis massius en casos de lleis de seguretat nacional a Hong Kong.

L'actual govern de Hong Kong els ha replicat qualificant els comentaris d'"erronis".

Manifestants prodemocràcia, protestant en suport als encausats (EFE/EPA/Leung Man Hei)

Aquest judici també ha posat en relleu les desavinences entre els acusats, que pertanyen a diferents faccions dins de l'espai polític prodemocràcia de Hong Kong.


Reacció de la UE

La Unió Europea (UE) ha reaccionat a la condemna als opositors qualificant-la de "nou deteriorament de les llibertats fonamentals i de la participació democràtica":

"Tots els acusats estan sent penalitzats per una activitat política pacífica que hauria de ser legítima en qualsevol sistema que respecti els principis democràtics bàsics".

Segons la UE, aquest cas "posa en dubte el compromís de Hong Kong amb l'obertura i el pluralisme", que pel club comunitari "han estat les pedres angulars de l'atractiu de la ciutat com a centre comercial i financer internacional".

 

ARXIVAT A:
JudicialXinaHong Kong
Anar al contingut