130 anys després, la Sagrada Família ja té llicència d'obres

La fundació que gestiona la construcció del temple haurà de pagar 4 milions i mig d'euros, la llicència més cara de la història de Barcelona

Quim BalaguerActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ja té aprovada la llicència d'obres de la Sagrada Família. La Fundació Junta Constructora de la Sagrada Família haurà de pagar 4,5 milions d'euros per seguir tirant endavant la construcció del temple.

És una de les últimes resolucions del govern d'Ada Colau abans de la constitució del nou consistori, que corregeix una anomalia històrica que ha fet que durant més de 130 anys la basílica anés creixent sense aquest requisit municipal.

Es tracta de l'import més alt que mai s'ha cobrat a Barcelona, tot i la bonificació pel fet que es tracta d'una entitat sense ànim de lucre. Altrament, el cost de la llicència hauria estat de 12 milions d'euros.

Les negociacions entre l'ajuntament i el Patronat de la Sagrada Família van començar l'any 2016, amb l'objectiu de normalitzar un assumpte pendent des que es va sol·licitar la llicència a l'Ajuntament de Sant Martí de Provençals el 1885.

Finalment, l'octubre del 2018 es va arribar a un acord segons el qual la Sagrada Família es comprometia a aportar 36 milions d'euros per finançar les despeses municipals que generen les seves activitats.

L'acord preveu que la Sagrada Família inverteixi 22 milions d'euros per ajudar a finançar el transport públic; 7 milions per millorar l'accessibilitat amb metro al temple; 4 milions en reurbanitzacions dels carrers de l'entorn, i 3 milions en el manteniment de l'espai públic, neteja i agents cívics.

El pacte es va formalitzar després de dos anys de feina conjunta entre les dues institucions, en la qual també es va avançar en la redacció dels instruments legals necessaris per regularitzar la situació urbanística de les obres i concedir la llicència.


Des del 1882

La primera pedra de la Sagrada Família es va col·locar el dia de Sant Josep del 1882. En aquella època, els terrenys on es construïa el temple pertanyien al municipi de Sant Martí de Provençals, que no es va annexionar a Barcelona fins al 20 d'abril del 1897.

El temple s'havia començat a edificar només amb un permís de l'Ajuntament de Sant Martí a nom d'Antoni Gaudí de l'any 1885. Quan l'antic municipi es va agregar a Barcelona la situació no es va regularitzar.

El projecte inicial de l'obra, redactat per l'arquitecte Francisco de Paula del Villar, no va acabar de convèncer els promotors, que l'any 1883 van traspassar l'encàrrec a un jove Antoni Gaudí.

Des d'aquell moment, el genial arquitecte es va centrar en la construcció del temple, i des del 1906 i fins a la seva mort l'any 1926, s'hi va dedicar de manera gairebé exclusiva.

 

 

En tractar-se d'un temple expiatori, les obres de construcció de la Sagrada Família només es finançaven amb aportacions dels fidels, de manera que sovint s'havien d'alentir i fins i tot aturar per falta de diners.

Aquesta situació va canviar radicalment a partir de la dècada dels 90 del segle passat, quan els Jocs Olímpics del 92 van situar Barcelona al mapa i el món va descobrir el temple. Aleshores, i gràcies a l'increment dels visitants, les obres van començar a rebre un flux constant de diners.

Final el 2026

Els càlculs de la Fundació són acabar les obres l'any 2026, coincidint amb el centenari de la mort d'Antoni Gaudí. Els últims anys, l'ús de les noves tecnologies aplicades a la construcció han fet avançar les obres a un ritme abans inimaginable.

L'any 2010 el papa Benet XVI va presidir l'acte de consagració del temple com a basílica, i per primera vegada el món sencer va poder admirar l'interior del temple amb el fascinant joc de llums que proporcionen els vitralls.

Actualment les obres ja encaren la recta final, amb l'aixecament de les sis torres centrals. A finals d'any, les torres dels quatre evangelistes arribaran als 106 metres i seran més altes que les dels apòstols.

La torre de Jesús serà la més alta, i se situarà sobre el creuer, 172,5 metres per sobre de l'asfalt.

 

ARXIVAT A:
Sagrada Família
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut