Corredor humanitari fallit a Mariúpol, on la població es queda sense menjar ni serveis

Rússia i Ucraïna donen versions contraposades sobre l'atac a l'hospital infantil d'aquesta ciutat estratègica

Paula Florit/Ramon RadóActualitzat

Quan es compleixen dues setmanes de guerra, l'ofensiva militar de Rússia continua concentrada al sud-est d'Ucraïna. Segons el comunicat de guerra que publica cada matí el Ministeri de Defensa ucraïnès, "els principals esforços se centren a evitar que l'enemic avanci" en aquesta direcció amb un objectiu clau: Mariúpol.

Per la seva situació estratègica, aquesta ciutat de 400.000 habitants ha estat objectiu d'atacs sense treva. De fet, és l'únic corredor humanitari que ha fracassat les quatre vegades que s'ha intentat obrir.

I aquest dijous no ha estat l'excepció. Mentre que els corredors de la regió de Kíiv han permès evacuar milers de persones cap al nord, el de Mariúpol, situada al sud-est, continua totalment bloquejat

El govern ucraïnès ha assegurat que els autocars que havien de servir per evacuar civils han hagut de girar cua. Les dues parts en guerra s'acusen mútuament de la responsabilitat que milers de persones no hagin pogut deixar enrere aquest camp de batalla. 

Des que va començar la invasió, ja hi han mort almenys 1.207 civils. Així ho ha afirmat l'alcalde, Vadim Boitxenko.
 

Falta de serveis bàsics i pillatge

Boitxenko ha tornat a descriure una situació desesperada en aquesta població: sense llum, aigua ni electricitat i amb els ciutadans esgotant els aliments i els medicaments. I aquest migdia, informava d'edificis residencials bombardejats. 

"La gent s'està començant a barallar pel menjar", ha denunciat la Creu Roja, que ha alertat que també hi ha mancances d'aliments per a nadons. 

"Totes les botigues i farmàcies han estat saquejades els últims 4 o 5 dies. Algunes persones encara tenen menjar, però no sabem quan durarà", ha afegit un representant del comitè internacional d'aquesta organització.

Ciutadans de Mariúpol evacuats a Bezymennoye, als afores de la ciutat
Ciutadans de Mariúpol evacuats a Bezímenne, als afores de la ciutat (Reuters/Alexander Ermochenko)

També el ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba, ha insistit aquest migdia que "el lloc més crític és ara Mariúpol, bombardejada des de l'aire i amb artilleria". Ho ha dit després de reunir-se amb el seu homòleg rus, Sergei Lavrov, a la ciutat turca d'Antalya. Una trobada que no ha servit ni per pactar corredors segurs ni un alto el foc.
 

Maternitat bombardejada: Rússia parla de "muntatge"

Entre les poques imatges que arriben d'aquesta ciutat assetjada, la d'un hospital infantil bombardejat. Per Ucraïna, un exemple del genocidi. Per Rússia, fake news.

L'hospital infantil de Mariúpol destruït
L'hospital infantil de Mariúpol destruït (Reuters/Ministeri de Defensa d'Ucraïna)

El fet és que l'atac hauria causat 17 ferits i 3 morts. Entre aquests, una nena, segons ha informat aquest matí l'alcalde. 


El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha qualificat l'atac d'"atrocitat", mentre que el ministre Serguei Lavrov, ha negat que a l'hospital hi hagués pacients --informació desmentida per Ucraïna-- i ha acusat els mitjans occidentals d'estar presentant únicament "el punt de vista ucraïnès":

"Hi ha una russofòbia a tot Occident dirigida des dels Estats Units"

Un "muntatge", ha afirmat l'exèrcit rus. "L'avió russa no va dur a terme cap atac contra objectius terrestres a la zona", ha afirmat un portaveu del Ministeri de Defensa, Igor Konaixenkov. "Poden enganyar el públic occidental, però no un expert", ha afegit. 

Controlar Mariúpol permetria a Rússia dominar tot el territori entre Crimea i el Donbass, a la costa del mar Negre. D'aquí l'acarnissament contra aquesta ciutat, algunes zones de la qual, segons ha informat el Ministeri de Defensa rus,  ja estan controlades per l'exèrcit rus.


Funcionament desigual dels corredors humanitaris

Aquest dimecres al matí, la viceprimera ministra ucraïnesa ha anunciat que s'obririren set corredors humanitaris, inclòs el nou intent a Mariúpol.

Dimecres, a banda d'aquest, tampoc va funcionar el de la ciutat d'Izíum, prop de Khàrkiv, perquè no es va respectar l'alto el foc. Aquest dijous, en canvi, n'han sortit 1.600 persones en 44 autobusos, segons un responsable militar. 

En canvi, Ucraïna va poder evacuar més de 20.000 persones de la regió de Kíiv dimecres. I, en els últims dos dies, més de 60.000 se n'han pogut anar de Sumi, al nord-est. 

Només dimecres es van evacuar 35.000 persones d'Ucraïna, segons el president Zelenski.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut