Del 20 al 22 d'octubre, CCCB, Barcelona Entrada gratuïta

The Influencers

Tres dies d'una aventura cap als territoris menys coneguts de l'art contemporani, la guerrilla de la comunicació i les noves cultures digitals. S'hi projecten els documentals "The story of Technoviking", "Art of the Prank", amb la presència del seu protagonista, l'artista Joey Skaggs, i també el de "A Good American", William Binney, exanalista de l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units.

Artistes i activistes compromesos amb l'exploració de la tecnologia són, un cop més, els protagonistes de la nova edició de The Influencers 2016, que tindrà lloc al CCCB de Barcelona del 20 al 22 d'octubre. El festival és un espai on presentaran els seus últims projectes a través de conferències, tallers, accions i projeccions per les que planegen (???) el desig de canvi social i les dinàmiques de la imaginació col·lectiva. Aquesta edició se centra en dos factors oposats, però alhora presents en la societat en xarxa: la visibilitat extrema i l'extrema invisibilitat.

D'una banda, la visibilitat potenciada per una nova estètica d'imatges pobres i dades en incessant circulació que evidencia que la xarxa és una inesgotable màquina creativa. No obstant, el resultat és ambigu: ¿es tracta d'una colossal pèrdua de temps a escala planetària, o són els brots, encara fràgils i sense forma, de noves cultures populars?

I d'altra banda, la invisibilitat: la xarxa funciona amb una infraestructura imperceptible que captura cada clic, cada rastre d'identitats, cada gest. Una immensa màquina planetària que governs i corporacions fan servir per controlar les persones i preveure els seus comportaments, però que és invisible als ulls del ciutadà.

 

DIVENDRES 21 D'OCTUBRE

 

17.00, Auditori: "ART OF THE PRANK"

Direcció: Andrea Marini
2015
VO (anglès) sense subtítols
Amb la presència del protagonista, Joey Skaggs

Sinopsi
"Art of the Prank" és un viatge emocional i còmic sobre l'evolució de l'artista Joey Skaggs, un defensor del pensament independent i l'home que ha convertit la broma pesada en els mitjans de comunicació en una forma d'art. Creador de cèlebres ficcions en els mitjans de comunicació com 'Celebrity Sperm Bank', 'The Cathouse for Dogs', 'The Fat Squad', i 'Portofess', és un dels activistes i escriptors satírics sociopolítics més notoris d'Amèrica. El cineasta Andrea Marini combina el fascinant material d'arxiu amb un moment singular i inoblidable, quan Skaggs decideix portar a terme la broma més pesada de la seva carrera posant el seu objectiu a festivals de cinema.

 

 

 

17.00, Hall: "A GOOD AMERICAN"

Direcció: Friedrich Moser
2015

Sinopsi
El director Friedrich Moser narra la història d'un revolucionari programa de vigilància de l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units (NSA) creat per l'equip que dirigia Bill Binney. Només tenia un problema: era massa barat i el van suspendre tres setmanes abans de l'atemptat de les Torres Bessones.

A les 19.00, la sessió comptarà amb la presència del protagonista, William Binney, i l'artista interdisciplinari Heather Dewey – Hagborg.

Nascut a Pennsilvània (EUA), William Binney és un matemàtic expert en sistemes de criptografia, analista i desxifrador de codis que va treballar durant 30 anys per a l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) del govern dels Estats Units, arribant a ocupar-ne el càrrec de director tècnic. Als anys 90 va liderar el desenvolupament del projecte ThinThread, un sofisticat sistema d'anàlisi de dades per a l'espionatge nord-americà que permetia proporcionar pistes de possibles amenaces terroristes de manera legal. El programa feia servir una tècnica d'encriptació de la informació per no violar la privadesa dels ciutadans i recopilar únicament informació sobre sospitosos.
L'any 2001 va dimitir del càrrec per estar en contra de la política del govern i les seves decisions secretes, i va començar a denunciar públicament l'ús indegut i il·legal de les eines d'anàlisis que ell mateix havia contribuït a crear, convertint-se en una de les figures més importants de whistleblower (la figura de l'alertador, que informa sobre possibles irregularitats o actes il·lícits comesos en el seu àmbit laboral, dins el sector públic o privat, que afecten el bé comú) dels últims vint anys.
Les denúncies de Binney haurien inspirat el mateix Edward Snowden, qui va desenvolupar una estratègia encara més segura per filtrar informació.

"A Good American" s'ha projectat a festivals dels Estats Units, el Canadà, França, Dinamarca i Bèlgica i va ser seleccionat a la secció oficial de l'última edició de DocsBarcelona.

 

 

 

DISSABTE 22 D'OCTUBRE

 

17.00, Auditori: "THE STORY OF TECHNOVIKING"

Direcció: Matthias Fritsch
2015

Sinopsi
Què faria vostè si una vegada va ballar mig nu davant d'una càmera al carrer i anys després el món el considera un heroi? Seria una benedicció o una maledicció que la gent adorés la seva imatge mentre uns altres venen samarretes amb la seva cara? "The story of Technoviking" és un cas d'estudi sobre un dels més exitosos memes d'internet. Una història que mostra la situació contemporània on el comportament dels usuaris d'intercanviar i remuntar entra en conflicte amb la propietat intel·lectual i les lleis del dret a la imatge, que, tot i tenir més de cent anys, continuen definint els límits.

 

 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

Anar al contingut