Sant Jordi 2024: 10 llibres de literatura infantil per a nens i nenes de 6 a 9 anys

A la selecció trobareu poesia, llibres de coneixement i àlbums il·lustrats.

Entre els 5 i els 6 anys, els nens comencen a llegir. Són els primers anys del procés de la lecto-escriptura que alguns inicien amb moltes ganes, d'altres amb dificultats o inseguretats i d'altres sense cap interès. Cadascú té el seu ritme. Siguin quin sigui el procés maduratiu de cadascú, el que sí és cert és que a tots els continua agradant que els expliquin històries en veu alta. Aquests llibres que us proposem són ideals per llegir en família.


"Sant Jordi de cap per avall", de Tina Vallès i Òscar Julve (il·lustracions)

Comanegra

Una nova versió de la llegenda de Sant Jordi on la princesa està cansada que sempre la salvi el cavaller, mentre que el drac no vol continuar menjant donzelles i fa una proposta al poble per continuar vivint. Qui no acaba d'entendre res és el cavaller que vol mantenir-se en el seu rol cada any. 

Una llegenda original i diferent, escrita en vers, cosa que afavoreix la lectura en veu alta perquè li dona musicalitat. I unes il·lustracions més properes al còmic que també són molt interessants per a aquesta edat. Si pensàveu que no es podia reinterpretar la llegenda de Sant Jordi, ja veureu que sí.

 


"Triangle", de Marc Barnett i Jon Klassen (il·lustracions)

Nube Ocho

És el tercer llibre d'una trilogia on els protagonistes són les formes. Els altres dos llibres es titulen "Quadrat" i "Cercle". En aquest, en Triangle vol fer-li una broma al seu amic Quadrat però a aquest no li farà gràcia.

El format del llibre és impecable: conceptual, amb figures negres i grises sobre fons blanc, i amb uns personatges que, tot i només tenir ulls, connecten amb el lector. Amistat, esperit de superació i autoestima són valors comuns als tres llibres de la col·lecció.

 

"Ànec coix, gallina cega", d'Ullrich Hub i Jöng Mühle (il·lustracions)

Takatuka

Una història amb dos protagonistes: un ànec coix que viu feliç en un pati d'on no surt mai i una gallina cega que somia amb viure aventures i trobar el lloc on els somnis es fan realitat. La gallina, intrèpida i valenta, intenta convèncer l'ànec perquè l'acompanyi a trobar el lloc on els somnis es fan realitat perquè ella sola no pot. L'ànec es resisteix al principi, ell vol viure tranquil i no té ganes de sortir del seu pati, però la gallina l'acaba convencent. Tots dos comencen un viatge carregat de perills, de moments tensos que posaran en perill la seva amistat però també de moments de complicitat i d'estima. Ja avisem que el final d'aquesta aventura et sorprendrà i molt.

És un bon llibre per llegir conjuntament i en veu alta. Escrit de manera dinàmica i amb un molt bon ritme. La història us permetrà parlar de com ens adaptem a l'altre quan som amics, també per entendre que no tothom té les mateixes aspiracions i que, quan hi ha un problema o una adversitat, és millor viure-la amb algú que t'apreciï al teu costat.

 


"Petiteses", de Pep Molist i Alícia Varela (il·lustracions)

Babulinka Books

Si esteu buscant un llibre de poesia, aquesta és una bona proposta. En Pep Molist parteix dels objectes quotidians del nostre dia a dia per parlar dels temes trascendentals de la vida com la mort, l'amistat o l'amor. Ho fa amb un vocabulari senzill, jugant amb les paraules i amb molta delicadesa. 35 poemes per gaudir-los en la lectura en veu alta.

Les il·lustracions que acompanyen els poemes estan inspirades en Joan Miró i donen gran qualitat a una edició impecable. En petit format, segueix la línea que va obrir "Rastellera de colors" també dels mateixos autors.

 


"Una de monstres", de Roció Bonilla (text i il·lustracions)

Animallibres

Les històries de la Rocío Bonilla sempre parteixen de la quotidianitat però et porten a llocs inimaginables. Amb el seu estil inconfusible, fa que històries més aviat irreals i surrealistes, puguin semblar el més normal del món. I gràcies a això aconsegueix, moltes vegades, parlar de temes que poden generar rebuig amb total tranquil·litat.

És el cas d'aquesta història on els protagonistes són dos bessons que tenen gustos molt diferents però que comparteixen la passió per la reposteria. Des de ben petits que fan pastissos i ara ja en són uns experts. Un matí, quan estaven buscant ingredients, descobreixen que la Pilarín, la dona que venia els ous no tenia peus sinó urpes. I que el senyor Lluís responsable de la botiga de queviures i que sempre els oferia caramels tenia un tentacle amagat al camal del pantaló. I si els botiguers del mercat no són persones sinó monstres? I si els bessons són els únics que ho saben?

Com sempre, us espera un final sorprenent i amable on el millor és acceptar la vida tal i com és.

 


"La cançó de l'ocell Toc", de Fran Pintadera i Anna Font (il·lustracions)

Akiara Books

El que llegireu en aquest llibre és la història d'un ocell, l'ocell Toc, que viu tancat en una gàbia de metall. Vol ser lliure i passa els dies buscant la manera d'escapar fins que descobreix que, amb el seu cant, pot anar molt lluny i obrir moltes portes. Qui sap si també la porta de la gàbia.

La manera en què està explicada la història és a través d'un conjunt de poemes amb un llenguatge senzill però profund. Són poemes que et parlen del que significa estar tancat en una gàbia i de per què tanquem ocells en gàbies, però també parla de com, moltes vegades, escoltem el cant d'un ocell engabiat i donem per fet que està alegre quan potser es lamenta. També inspira solidaritat i apunta com les notes d'una cançó poden viatjar i inspirar diferents emocions.

Fran Pintadera juga amb les paraules i amb els versos, alguns a mig fer per tal que sigui el lector qui els completi. Les il·lustracions de l'Anna font són delicades i també poètiques, no només acompanyen el text sinó que el completen. Tot plegat converteixen aquest llibre en un bon primer contacte amb la poesia si encara els nostres fills i filles no n'han llegit.

 


"Os i Pía. El pícnic i altres contes", de Jarvis (text i il·lustracions)

Blackie Books

El llibre conté quatre històries curtes que tenen dos protagonistes: l'Os i la Pia, els millors amics del món. El humor, la tendresa, l'empatia i l'amistat són els trets comuns als quatre contes.

Els dos protagonistes són dos animals: un os i un ocell, la Pia. Les quatre històries formen part del seu dia a dia on, diferents situacions, posen a prova la seva amistat. A vegades, aquestes situacions quotidianes generen desavinences, petits conflictes i malestar però per resoldre-ho i per continuar sent amics, és necessari posar-se en el lloc de l'altre. L'empatia és necessària per perdonar, per entendre que és millor no posar de manifest l'error de l'altre o per comprendre que moltes vegades les nostres necessitats no són les mateixes que les del nostre amic.

Un llibre que és un cant a l'amistat i que transpira tendresa en textos i il·lustracions.

 

"Plantes que parlen, animals que canten", d'Àlex Nogués i Asia Orlando (il·lustracions)

Flamboyant

El llibre comença explicant com als anys vuitanta un ramat de cudús va morir en captivitat a Sud-àfrica. Els investigadors van descobrir que quan un cudú menjava fulles d'una acàcia, la planta responia davant l'enemic: les fulles es tornaven tòxiques durant 24 hores i les acàcies es comunicaven entre elles per defensar-se totes a l'hora. Els cudús es van quedar sense menjar perquè les plantes s'havien comunicat. És un exemple que de seguida desperta l'interès i la curiositat del lector per continuar llegint.

Aquest és, precisament, uns dels encerts d'aquest llibre: la tria de les informacions i les curiositats que l'Àlex Nogués, autor del llibre i geòleg, ha fet de manera equilibrada i atractiva. A part de la història dels cudús, podem llegir com les abelles saben si una flor ha estat libada abans o no, com els cucs de terra saben si hi ha un talp a prop per les vibracions de la terra, o com els fongs proporcionen aigua i minerals a les plantes que tenen a prop. L'altre dels encerts són les il·lustracions i la manera en com la informació està distribuïda a les dobles pàgines.

Un bon llibre si teniu nens a casa curiosos i amb ganes d'aprendre.

 


"El viatge d'en Pep", de Jutta Bauer (text i il·lustracions)

Bindi books

Per primera vegada podem llegir aquest clàssic de la literatura infantil en català. Jutta Bauer és una de les autores més premiades de la literatura infantil i juvenil.

En Jep té una missió: el rei li ha manat que lliuri un missatge urgent i important al castell veí i ell, diligentment, comença el seu viatge. Però un cop al camí es trobarà altres animals que li demanaran ajuda… Què farà en Jep? Una bona història per aprendre que, quan fas un viatge, l'important no és el trajecte sinó les persones que et trobes pel camí i les experiències que hi vius.

 


"El rei i res", d'Oliver Tallec (text i il·lustracions)

Bira Biro editorial

Aquesta és la història d'un rei que ho tenia tot: des d'elefants sense trompa a patins amb gust de caramel. Era un gran col·leccionista i cada dia en començava una de nova o passava hores endreçant les que ja tenia. No li faltava de res. O, més ben dit, li faltava RES. Quan s'adona, começa la cerca del RES. El busca al cel, al desert, entre els animals, però no ho acaba de trobar. Fins i tot ha de demanar ajuda per descobrir què és això del RES.

Aquesta història té moltes capes que ens poden ajudar a obrir debats interessants amb els nostres fills. Des de quantes coses necessitem a la vida fins a la conversa més filosòfica al voltant de què significa RES. Les il·lustracions, amb contrastos entre el vermell i el blanc, i el personatge, un gran rei que ho té tot però que és petit i vesteix amb xandall, també ens ajudaran a tenir aquestes converses.