Anar a la navegació principalAnar al contingut

Gran èxit en l'estrena de "La catedral del mar" a TV3

10 adaptacions per veure amb (o sense) un llibre al costat

Coincidint amb l'estrena de "La catedral del mar" a TV3, fem un viatge per les lletres catalanes a través de pel·lícules i sèries basades en grans títols de la nostra literatura

22/08/2018 - 17.03 Actualitzat 09/09/2020 - 09.16

10 adaptacions per veure amb (o sense) un llibre al costat

TV3 ha estrenat amb gran èxit d'audiència la sèrie "La catedral del mar", basada en la novel·la homònima d'Ildefonso Falcones. Venjança, amor i traïció en la Barcelona del segle XIV, ara, en català, que han atret 635.000 espectadors, un 28,3% de quota, en el primer capítol. Vuit capítols amb un repartiment encapçalat per Aitor Luna, Michelle Jenner, Pablo Derqui, Josep Maria Pou, Sílvia Abascal i Daniel Grao, entre d'altres.

L'obra, dirigida per Jordi Frades, és una de les estrenes de ficció que més expectació han generat durant el segon semestre del 2018. I com que queda demostrat que de la literatura també viu la televisió, hem aprofitat per tirar de videoteca (més ben dit, de TV3 a la carta) per trobar els 9 títols literaris més vistos en la seva versió audiovisual.

 

▶️ 1. "Vida privada", de Josep Maria de Sagarra

"Vida privada" és l'adaptació d'una obra literària més vista a TV3 a la carta. Dirigida per Sílvia Munt, adapta, en una minisèrie per a televisió de dos capítols, la implacable novel·la de Josep Maria de Sagarra sobre la història i la decadència de la família Lloberola a la Barcelona dels anys 20, protagonitzada per Francesc Garrido, Pablo Derqui, Aida Folch, Maria Molins, Diana Gómez i Pep Cruz.

 

▶️ 2. "Terra baixa", basada en l'obra teatral d'Àngel Guimerà

El clàssic literari del poeta i dramaturg Àngel Guimerà, "Terra baixa", editat el 1896, va ser adaptat per a televisió l'any 2011 per Isidro Ortiz. El protagonista, en Manelic (Ernest Villegas), un home senzill i primitiu, és cridat per casar-se amb la Marta (Marina Gatell), una noia de la terra baixa que fins aleshores havia estat obligada a mantenir relacions íntimes amb el seu amo, en Sebastià (Francesc Orella), el qual pretén continuar-les més enllà del que per a ell és un matrimoni de conveniència.

 

▶️ 3. "Laia", basada en la novel·la homònima de Salvador Espriu

Editada el 1932, "Laia" se situa al poble imaginari de Sinera, una localitat de pescadors habitada per una sèrie de personatges extrems, abocats, irremeiablement, a les adversitats del destí. Allà, hi viu la Laia (Miranda Gas), una dona marcada per una infantesa miserable i infeliç, que es debat entre l'amor de dos homes i s'enfronta a l'odi de tot un poble mentre somia amb una llibertat que només el mar li podrà concedir. L'adaptació cinematogràfica, dirigida per Lluís Danés, es va rodar a Arenys de Mar.

 

▶️ 4. "Olor de colònia", basada en la novel·la de Sílvia Alcántara

"Olor de colònia" mostra la vida i les intrigues d'una colònia tèxtil del Llobregat en els anys 50. Sílvia Alcántara, l'autora de la novel·la, va viure a la colònia Vidal de Puig-reig des dels 6 mesos fins als 25 anys. "El paisatge que dibuixa era una barreja de situació feudal i utopia obrera on tot gira implacablement entorn del motor de la fàbrica, el seu director, els amos, l'església, les monges i el sistema establert", va explicar Lluís Maria Güell, director de la minisèrie de dos capítols.

 

▶️ 5. "Les veus del Pamano", basada en la novel·la homònima de Jaume Cabré

A la vall d'Àssua, al Pallars Sobirà, hi ha el riu Pamano, a tocar d'un poble anomenat Torena, que no apareix als mapes. Torena és una localitat fictícia inventada per Jaume Cabré a la novel·la "Les veus del Pamano" per ambientar aquesta història apassionant que té lloc l'any 1943, en plena postguerra espanyola. Lluís Maria Güell la va convertir, el 2009, en una minisèrie vibrant, candidata al Premi Gaudí i guanyadora de la Magnòlia a la millor pel·lícula i al millor guió al Festival Internacional de Televisió de Xangai.

 

▶️ 6. "El cafè de la Marina" (2014), basada en l'obra de teatre de Josep Maria de Sagarra

Josep Maria de Sagarra, nascut a Barcelona el 1894, està considerat com un dels clàssics indiscutibles de la cultura catalana. El 1933 va publicar l'obra teatral "El cafè de la Marina", i el 2014, Sílvia Munt va dirigir la pel·lícula d'aquesta història romàntica protagonitzada per la Caterina (Marina Salas) i en Claudi (Pablo Derqui), que viuen en un poble de pescadors de principis del segle XX.

 

 

 

 

 

 

 

▶️ 7. "Mirall trencat", basada en la novel·la de Mercè Rodoreda

"Mirall trencat" és una sèrie de 13 capítols rodada en decorats naturals i amb un repartiment de luxe, que inclou noms com Carme Elías, Emma Vilarasau, Abel Folk, Ramon Madaula, Miquel Sitjar, Irene Montalà, Jordi Boixaderas, Julieta Serrano, Núria Hosta, Enric Arredondo, Marieta Orozco, Anna Azcona, Imma Colomer i Santi Ricart.

 

▶️ 8. "El retaule del flautista", basada en l'obra de teatre de Jordi Teixidor

Aquest musical per a televisió, dirigit per Ricard Reguant, és una farsa que parteix del conte clàssic "El flautista d'Hamelín" i es basa en l'obra homònima publicada per Jordi Teixidor el 1968 i premiada amb el premi Josep Maria de Sagarra el mateix any. És una sàtira que denuncia la situació política del tardofranquisme i les contradiccions humanes, en què intervenen cares conegudes com Carles Canut, Joan Pera, Ivan Labanda i Gisela.


▶️ 9. "Elisa K" (2009), basada en el conte de Lolita Bosch "Elisa Kiseljak"

El llargmetratge "Elisa K", dirigit conjuntament per Judith Colell i Jordi Cadena, és una història sobre la recuperació traumàtica d'un record. "Si deixes de plorar, et regalaré una polsera de plata." Aquesta és la frase que retrona dins el cap d'una Elisa quan és nena (Clàudia Pons), assetjada per un fet del qual no recordarà res fins que d'adulta (Aina Clotet) li esclatarà amb tal força que li serà difícil de suportar.

 

▶️ 10. "La catedral del mar", basada en la novel·la d'Ildefonso Falcones

La novel·la històrica de Falcones ha captivat lectors d'arreu del món (ha estat publicada a més de 40 països i traduïda a més de 15 idiomes). La versió televisiva, dirigida per Jordi Frades, rodada entre l'agost i el desembre del 2016, inclou escenaris reals de Barcelona, Càceres, Vilanova i la Geltrú, Tamarit i Segòvia. Així es va rodar:

 

Els capítols de "La catedral del mar" estaran disponibles a la carta durant 30 dies a Espanya. El directe per internet també es podrà seguir des d'Espanya.