Dijous 26, a les 17.30, Filmoteca de Catalunya, Barcelona

Es presenta "InDISCutible", pel dret dels discapacitats a gaudir de la sexualitat

Poden i/o han de tenir les persones amb discapacitat tenir relacions sexuals? Són, per la seva discapacitat, més susceptibles de patir abusos? És la sexualitat un dret fonamental per a qualsevol persona? "InDISCutible" intenta respondre a aquestes preguntes amb pares, professionals i usuaris de la Fundació Vicki Bernadet i la Fundació Pere Mitjans. El documental, realitzat per l'associació CreaRSA, amb direcció de Chus López, s'estrena a la Filmoteca en una sessió gratuïta amb debat.

La Filmoteca de Catalunya acollirà dijous 26 de maig, a les 17.30, l'estrena del documental "InDISCutible", film que reflexiona sobre el dret de les persones amb polidiscapacitat a gaudir d'una sexualitat lliure, plena i consentida. Un cop acabat el film, començarà un debat en què participaran Laia Alemany, Vicki Bernadet, Clara Clos, Esteban Díez, Esteve Gener i Montse Masip.

A través de la tasca de la Fundació Pere Mitjans, entitat sense ànim de lucre que treballa des de fa 40 anys donant suport a les persones que pateixen diversos tipus de discapacitat, i la Fundación Vicki Bernadet, especialitzada en el tractament d'aspectes tan sensibles com la sexualitat i la prevenció dels abusos, "InDISCutible" intenta visibilitzar un tema poc tractat quan es parla dels problemes a què s'enfronten els discapacitats.

Dirigit i produït per CreaRSA, associació sense ànim de lucre que treballa donant visibilitat a realitats i accions solidàries que no tenen accés als mitjans de difusió convencionals, "InDISCutible" mostra les sessions del "Programa Abusos Sexuals i Discapacitat", desenvolupat conjuntament per les dues fundacions.

Segons l'estudi, "Abús sexual i altres formes de violència en persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament" (Dincat, Fundació Vicki Bernadet, Universitat de Barcelona, 2016), una de cada dues dones i un de cada quatre homes amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament han patit abús sexual al llarg de la seva vida. "InDISCutible", basat en experiències positives de superació, vol ser una eina per la prevenció de situacions d'abús que faciliti la consciència social.

"Una de les coses singulars d'aquest projecte és que les persones amb discapacitat han estat protagonistes, proactives del servei", afirma Roser Batlle de la Xarxa Espanyola per a l'Aprenentatge Servei. "No han estat destinatàries del servei dels altres. S'han posat en un paper actiu, un paper protagonista d'exercir la seva ciutadania activa". A través dels testimonis tant dels propis discapacitats com dels seus familiars i formadors es parla obertament de sexualitat, abusos, amor i relacions personals.

"InDISCutible" té com a objectiu aconseguir un canvi social enfront d'una temàtica encara tabú, però alhora amb una elevadíssima prevalença. S'estructura en tres capítols: "Dret a decidir i dret a la sexualitat", "Dret a decidir i dret a la sexualitat" i "Abús sexual i credibilitat". Cada capítol consta de tres parts: mostra les opinions sobre els temes abordats, recull una sèrie de situacions hipotètiques on es manifesten les dificultats de les persones amb discapacitat a l'hora de viure la seva sexualitat i planteja preguntes senzilles per reflexionar sobre els temes treballats.

Per a realitzar el film, s'han reunit durant un any dotze persones amb discapacitat física i intel·lectual, sis familiars directes d'usuaris de la Fundació Pere Mitjans, i vuit professionals del sector de la Fundació Vicki Bernadet i la Fundació Pere Mitjans. Les trobades setmanals de tres hores servien per reflexionar sobre els aspectes que afecten la sexualitat de les persones amb discapacitat a partir dels testimonis dels participants. Posteriorment, van preparar uns guions que reflectien les problemàtiques tractades que els participants interpretaven com a escenes de ficció. El procés de treball va seguir la metodologia d'Aprenentatge Servei, la qual combina de manera simultània processos d'aprenentatge i servei a la comunitat.

Pròximament "InDISCutible" es podrà descarregar gratuïtament des del seu web.

 

Chus López, director
(Barcelona, 1984) Soci fundador de CreaRSA. Director, productor i guionista amb experiència a Europa, l'Amèrica Llatina i Àfrica. Especialitzat en transmèdia, dramatúrgia, màrqueting, comunicació i responsabilitat social.
Es llicencia en Humanitats i estudia a l'Escola de Cine i Audiovisuals de Catalunya. Escriu les seves primeres obres de teatre a L'Obrador de la Sala Beckett.
Investigador junior del CERHUM i professor de Grau i Doctorat en Humanitats de la UAB. Es doctora amb la tesis "¿Consumes cultura? La propiedad intelectual en la era digital".
La seva vocació ve marcada pels seus orígens, el barri obrer barceloní de Nou Barris, i entendre l'audiovisual com un element de transformació social.

 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

Anar al contingut