Bolets de barret girat
Existeix certa unanimitat a l'hora de considerar que l'origen del nom gírgola ve del terme llatí gyratus. Probablement es va aplicar inicialment al Pleurotus eryngii, la gírgola que apareix vora cards o panicals, i es va estendre a altres bolets de barret excèntric (barret "girat").
Gírgoles, orellanes i sabateres són bolets tan propers que les tres denominacions populars s'han anat barrejant al llarg del temps. A mesura que es fan adultes, diferents espècies de bolets passen per estadis en què semblen orellanes, després gírgoles i finalment prenen la textura de sabateres. Per això, s'ha acabat anomenant gírgoles a tots els bolets que viuen sobre fusta o que apareixen en flotes.
Aquesta generalització és poc útil. Ens calen noms populars que ens permetin diferenciar clarament les espècies. Aplicant aquest criteri, qualsevol d'aquests bolets que tingui la textura consistent, de cuir, la trobareu en aquesta guia com a sabatera, encara que tingui el barret excèntric o l'aspecte d'una orellana. Entre els bolets carnosos, aquells que tinguin aspecte d'orella estaran dins el grup de les orellanes. La resta, són gírgoles.
Si volem definir el grup de les gírgoles, direm que són bolets carnosos, amb cama gruixuda, que apareixen en flotes o en solitari, i que quan apareixen solitaris tenen sempre el barret excèntric. La majoria creixen sobre fusta, soques o arrels, una característica que cal tenir ben present, ja que la majoria de bolets tòxics que es confonen amb les gírgoles no viuen sota la fusta.