Projecció

"Buda, l'illa del Delta" es presenta a les Terres de l'Ebre

Després de guanyar el Premi Ciutat de Reus a la millor pel·lícula en l'última edició del festival Memorimage, el llargmetratge de Santi Valldepérez i Guillermo Barberà s'estrena a Amposta amb dues projeccions.

"Buda, l'illa del Delta", de Santi Valldepérez (guió i direcció) i Guillermo Barberà (direcció de fotografia), és una coproducció entre la productora ebrenca Filmsnòmades i Televisió de Catalunya que ha comptat amb la participació de TVE. Divendres 6 de desembre, s'estrena a Amposta al teatre-auditori de La Lira Ampostina amb dues projeccions, a les 20 i les 22.00.

El documental, d'una durada de 77 minuts, és un retrat de més de dos anys d'un dels espais més emblemàtics del territori ebrenc. Aprofitant materials audiovisuals i fotogràfics d'arxius públics i privats, "Buda, l'illa del Delta" retrata també la memòria de l'espai, i especialment del far, que en la seva època (1864-1961) va ser el far metàl·lic més alt del món. En aquest sentit, l'1 de novembre de l'any vinent es compliran cent cinquanta anys des de l'entrada en funcionament del far. Una llevantada el va vinclar el Nadal de 1961.

Per a l'elaboració del documental s'han utilitzat arxius de la Filmoteca de Catalunya, del NO-DO, de l'arxiu de l'Exèrcit de l'Aire, del fotògraf Ramon Borrell, de de la família Borés i de la família Cabezas, entre d'altres.


Sinopsi:
L'illa de Buda és un espai esgarrapat a la Mediterrània que, molelat per l'home 300 anys després de ser conquerit, resta com un dels espais més fràgils i protegits d'Europa.

"Buda, l'illa del Delta" és el retrat d'un espai mític i ho fa transitant els marges del documental.

Elegia d'un paisatge que no admet ancoratges, la pel·lícula vol atansar-se també a una imatge borrosa que ha alimentat la fantasia de generacions d'ebrencs: la silueta d'un far menjat per la mar, majestuós i inaprehensible.

En últim terme, la pel·lícula és el retrat d'una obsessió, la d'una realitzadora anglesa per trobar el rastre d'una filmació antiga, feta a l'illa de Buda l'any 1906 per un avantpassat seu. Un viatge a la recerca d'una ombra, la hipòtesi d'un relat.


Projeccions
Divendres 6 de desembre, 20.00 i 22.00
Teatre-auditori La Lira Ampostina
C/ Mestre Casanovas, 44
Amposta (Tarragona)
Entrada: 3 euros (destinats a  benefici de l'assemblea local de la Creu Roja d'Amposta).


Fitxa tècnica
Autors: Santi Valldepérez i Guillermo Barberà
Guió i direcció: Santi Valldepérez
Direcció de fotografia: Guillermo Barberà
Recerca i documentació: Maite Subirats
Banda sonora: Jorge Alí Arango, Montse Castellà i Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries
Locució: José Luis Villa
Postproducció de so: Edgar de Ramon
Efectes visuals: Jaume Moya, Rubén Molina, Adrián Lazarean i Fortu Simón
Imatge gràfica: Maria Pons
Il·lustracions: Vlad Pop
2013
Una producció de Films Nomades en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb la participació de TVE, el suport de la Diputació de Tarragona i l'IDECE i la col·laboració de ARGADELSA, el Parc Natural del Delta de l'Ebre, el Museu de les Terres de l'Ebre i l'Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre.


Santi Valldepérez, autor, guió i direcció
(Amposta, 1978). Realitzador i productor de documentals. Llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra (2001). Va estudiar cursos d'especialització en la realització de documentals a la Escuela de Cine y Televisión de San Antonio de los Baños (Cuba) l'any 2002 i als Ateliers Varan de París (França), l'any 2007. "Buda, l'illa del Delta" és el seu segon llargmetratge documental, després d'"Amuertemorir" (2010), coproduït per Televisió de Catalunya. Anteriorment, va dirigir:
- "Mohamed" (2003), exhibit al festival Docupolis de Barcelona 2003 (secció no competitiva)
- "La Camarga" (2005), premi Terres de l'Ebre, Festival del Riu l'any 2006
- "Escenes de bous al delta de l'Ebre" (2006)
- "Saragatona" (2007), codirigit amb Guillermo Barberà. Els tres darrers documentals s'han emès dins l'espai "Taller.doc" del 33.
- "La seva peça Festa Major" (2009), produïda en el marc del estival de vídeocreació Strobe, premi Libélula a la Semana del Arte Contemporáneo de Mar del Plata (Argentina), el 2011.
A banda de realitzar documentals i treballs audiovisuals, col·labora amb mitjans de comunicació impresos. L'any 2010, va rebre el premi de la Fundació del Món Rural al millor treball periodístic pel reportatge "5 dies al ras", publicat a la revista Descobrir. L'any 2004 va publicar "Natros! Gent i identitat de les Terres de l'Ebre" a Pòrtic.


Guillermo Barberà, autor i direcció de fotografia
(Tortosa, 1974). Fotògraf i operador de càmera. Ha fet cursos de fotografia i cinema en diferents escoles d'imatge de Tarragona i Barcelona. Ha publicat a revistes de viatges i publicacions periòdiques de Catalunya i Espanya: "La Vanguardia", "El País", "Público", "Geo" i "Rutas del Mundo".
En l'àmbit dels documentals, ha dirigit la fotografia d'"Amuertemorir" (2010), "Arrhash" (2008), de Javier Rada i Tarik El Idrissi, i "Escenes de bous al delta de l'Ebre" (2006), de Santi Valldepérez.
Va codirigir "Saragatona" (2007) amb Santi Valldepérez.




Més informació sobre el documental a Catalunya
http://www.tv3.cat/documentals
Subscriu-te al butlletí
Anar al contingut