Una vaga incomprensible

El Comitè d'Empresa de TVC ha convocat una sèrie de vagues que afectaran de forma important la programació d'aquest dissabte, diada de Sant Jordi, a TV3 i Catalunya Ràdio, i que provocaran greus afectacions en la programació dels pròxims dies 26 d'abril i 3 de maig.

Els sindicats exigeixen la retirada de la denúncia contra un treballador acusat de dos delictes penals i un canvi de les prioritats en les inversions tecnològiques del 2016.

Pel que fa a les inversions, la Generalitat ha comunicat a la CCMA que aquest any no tindrà l'increment de 26 milions reclamat per fer front a les noves despeses vinculades sobretot al retorn del 5% dels salaris de la plantilla. La conseqüència és que, si el Parlament no incrementa la proposta del Govern, aquest 2016 no hi haurà noves inversions, ni en obres, ni de cap altre tipus. Per tant, el canvi en les "prioritats" de noves inversions deixa de tenir sentit com a motiu de vaga.

Pel que fa a l'exigència de retirada de la denúncia contra l'acusat de dos delictes penals, cal remarcar que des del primer moment tot el procediment judicial i d'investigació ha estat ordenat pel Jutge d'Instrucció, i no per la CCMA.

La Corporació ni "jutja" ni "empresona".

Correspon únicament i exclusivament al Jutjat Penal determinar si els fets són una infracció penal i qui n'és l'autor. I és per això que, a la vista de les proves acumulades, el Jutjat d'Instrucció va decretar obrir judici contra el presumpte autor i la Fiscalia va presentar les seves conclusions.

La CCMA, en defensa dels drets dels seus treballadors i en coherència amb la denúncia presentada en el moment dels fets, es va personar al procediment amb la voluntat de conèixer la veritat del que va passar i es va sumar a les conclusions de la Fiscalia. A més, com s'ha fet saber, en el cas que l'advocat defensor promogués un acord amb la Fiscalia, la Corporació no posarà el més mínim inconvenient per resoldre de manera consensuada aquesta situació.

La violació de la correspondència personal de, com a mínim, tres professionals de la Corporació, de forma repetida i durant  mesos, i la difusió il·legal de dades de caràcter estrictament personal i protegides per les lleis són uns fets presumptament delictius i extremadament greus que van vulnerar els drets de tots els treballadors de la Corporació, com aquells dies van denunciar els propis comitès d'empresa.

Perquè això és el que realment va passar aquells dies i ara es jutja.

Resulta difícil d'entendre que els qui llavors anunciaven que es "denunciarà la divulgació d'aquestes dades als Mossos d'Esquadra perquè s'investigui" i que estaven "estudiant denunciar els fets a l'Agència de Protecció de Dades"  perquè era la seva "obligació procurar conèixer els interessos que hi ha darrere d'aquest enviament massiu", ara promoguin una vaga amb la petició que no es faci un judici on es podria conèixer la veritat del que va passar.

Per tot això, les convocatòries de vaga que afecten la programació de TV3 i Catalunya Ràdio de la diada de Sant Jordi o dels dos pròxims dimarts, en què s'emeten semifinals de Champions, esdevenen especialment incomprensibles. Perquè no serveixen per a res, ja que el procediment judicial està en mans del Jutjat Penal, que actuarà amb independència de les vagues. O, pitjor encara, perquè només serviran per perjudicar greument les audiències i els ingressos de publicitat de TV3 i Catalunya Ràdio, en una etapa d'una complexitat extrema i en benefici de Telecinco, Antena3 i RAC1 com a competència més directa. És a dir, un autèntic tret al peu.

Com es va dir al Parlament, la Corporació comprèn i lamenta la situació personal de l'acusat. I es respecta la seva presumpció d'innocència, com es va demostrar amb la decisió de no aplicar contra ell cap mesura disciplinària laboral en el moment de la seva imputació. Però cal recordar que estem davant d'uns presumptes fets delictius molt greus que van ser durament denunciats tant per la CCMA com pels comitès d'empresa.

Avui no estem davant d'un conflicte laboral. La violació de la correspondència i la vulneració del dret a la intimitat mai formen part d'un "conflicte laboral". És una qüestió de l'àmbit judicial penal i és aquí on s'ha d'esclarir ara el que va passar aquells dies.

 

ccma.cat

 

DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut