Diumenge, a les 22.05

"Contra les 'maras'", la lluita contra les bandes a El Salvador, a "30 minuts"

Diumenge, 28 d'abril, a les 22.05, estrena "Contra les 'maras'", una producció aliena, que explica la guerra contra les bandes criminals que ha engegat Nayib Bukele, president d'El Salvador.

El Salvador està disposat a acabar amb les "maras", els grups de criminals organitzats que terroritzen aquest país i d'altres de l'Amèrica Central.

Des de fa un any, 15.000 presoners d'aquestes organitzacions, la majoria dels quals mai no en sortiran vius, omplen el CECOT (Centre de Contenció del Terrorisme), considerada la presó més gran i dura del món. Aquesta presó és el màxim exponent de la guerra contra les bandes que ha engegat Nayib Bukele, el president d'El Salvador.

Amb més de 3.000 homicidis a l'any per a una població de 6 milions d'habitants, El Salvador fa molt de temps que té el rècord de ser el país més perillós del món. Aquesta inseguretat la provoca, sobretot, la guerra entre dues bandes rivals: l'MS13 i la Barri 18. L'estat ha acusat més de 75.000 persones de ser membres de l'MS13 i la Barri 18, les ha detingut i les ha tancat a aquesta presó.

A El Salvador, la política de repressió comença a donar els seus fruits. Els barris que abans eren dirigits per delinqüents i assassins ara estan més tranquils. Bukele, animat pel suport majoritari de la població, continua amb la seva despietada cacera dels membres de les bandes. Els que ho han pogut evitar estan fugint a l'estranger.

Però aquesta lluita contra la delinqüència organitzada també té conseqüències indesitjables. Amnistia Internacional ha documentat abusos sistemàtics dels drets humans. Amb una policia sota pressió per complir amb les quotes de detenció, la detenció de persones innocents és constant. Les seves famílies lluiten per aconseguir posar-los en llibertat. Però aquests efectes col·laterals no frustren la política de seguretat engegada pel president Bukele.

I per demostrar que ara, el seu, és un país del tot segur, al novembre va organitzar l'elecció de Miss Univers, i gallardeja d'haver-se convertit, com es diu a ell mateix, en "el dictador més cool del món".

Fitxa tècnica:

Un reportatge de Martin Fossati i Mario Pecot
Producció: Sandrine Lefranc, Amelie Veille
Edició: Sébastien Camicas, Mathieu Kouadi

"Contra les 'maras'" és una producció de Pallas Télévision, amb el suport del Centre National du Cinéma et de l'Image Animée.

tv3.cat/30minuts 

Anar al contingut