La presentació de l'estand de 3Cat a la fira ISE 2024
La presentació de l'estand de 3Cat a la fira ISE 2024

3Cat presenta a l'ISE un format experimental en realitat mixta per arribar al gran públic      

L'espectacle en viu de La Fura dels Baus integra també realitat augmentada, videojoc i realització televisiva

Des d'avui fins divendres, l'estand de 3Cat a la fira de l'audiovisual ISE (Integrated Systems Europe) acull l'experiència "Cants de la dona d'aigua", que compta amb la col·laboració de La Fura dels Baus. Es tracta d'un format innovador en realitat mixta, que està pensat per oferir una oferta omnicanal destinada tant a l'usuari individual com al gran públic. Llucià Ferrer ha conduït l'acte de presentació d'aquest migdia

El nou format en realitat mixta que ofereix 3Cat a l'ISE 2024, encara experimental, integra espectacle en viu, realitat augmentada, videojoc i realització televisiva. El seu contingut gira al voltant de la problemàtica de l'excés de plàstic als mars i oceans i es podrà veure de manera continuada al pavelló 4, estand 4D500, durant els quatre dies de la mostra.   

L'experiència s'ha produït en col·laboració amb La Fura dels Baus, que aporta la vistositat de l'espectacle en viu; l'empresa barcelonina Produktia, que aporta la tecnologia de realitat augmentada; i altres membres del Clúster Audiovisual de Catalunya, entre ells Sono i Eikonos, que aporten suport tècnic i material audiovisual. 

Llucià Ferrer, presentador d'"Atrapa'm si pots" de TV3,  ha estat el mestre de cerimònies de la presentació de "Cants de la dona d'aigua", que ha culminat amb un petit concurs entre els assistents que s'han posat una de les ulleres de realitat augmentada disponibles, l'"Encertem si pots".Ha consistit en la retirada virtual d'uns plàstics, com més ràpid millor, que posaven en perill la vida d'una sirena, interpretada per una mezzosoprano de La Fura dels Baus. 

Una gran oportunitat 

Gemma Ribas, consellera de Govern de 3Cat, ha destacat la importància de la iniciativa presentada a l'ISE:

"Hem estat sempre i continuem sent punters en noves propostes comunicatives. Una fira com l'ISE ens permet desenvolupar aquests laboratoris d'experimentació i estrènyer les connexions amb el sector audiovisual, català i d'arreu, per portar la nostra capacitat comunicativa sempre al següent nivell." 

Pel que fa a Sigfrid Gras, director de TV3, ha apuntat que iniciatives com "Cants de la dona d'aigua" marcaran la televisió del futur:

"És un experiment que ens permet pensar en nous formats i en noves maneres d'arribar al públic a través de diversos canals alhora. Un espectador podrà participar amb unes ulleres de realitat virtual, des de casa o en directe, o simplement veure-ho tot plegat a través d'una televisió, un telèfon o una tauleta. Aquest format podria servir per programes de tota mena, des de programes culturals, divulgatius o informatius, a concursos clàssics o escape rooms." 

Carlus Padrissa, codirector i cofundador de La Fura dels Baus, s'ha mostrat entusiasmat amb la possibilitat de col·laboració amb 3Cat:

" a la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona tots hauríem pogut ser Antonio Rebollo disparant la fletxa al peveter" 

I Ramon Morera, director de Produktia TV ha aclarit fins a quin punt és a prop l'ús generalitzat de la realitat mixta:

" encara estem en la fase experimental, però d'aquí molt poc ja la tindrem a les cases" 

Una aposta per la vistositat 

Durant quatre dies, els visitants de l'estand de 3Cat podran participar de l'experiència en realitat mixta de tres maneres diferents: mirant amb els seus propis ulls la sirena mezzosoprano que protagonitza l'espectacle de La Fura dels Baus; mirant-lo a través d'unes ulleres de realitat augmentada, que els permetrà veure més continguts i retirar els plàstics que, de manera virtual, ofeguen la sirena, o seguint tot l'espectacle a través de les pantalles que retransmetran la imatge realitzada del que està passant a l'estand.   

Tot plegat ha estat possible gràcies al treball de recerca tecnològica dels professionals de 3Cat, que han dissenyat la iniciativa a partir del talent propi. L'estètica és més pròxima als dibuixos animats que a la recreació realista del fons de l'oceà, per tal de realçar la jugabilitat que és característica dels videojocs. 

El muntatge destaca per l'espectacularitat, ja que la sirena està submergida en una piscina d'1 m per 1 m i 1000 m³ d'aigua, provinents d'un pou natural de la frontera entre el riu Ter i el Gurri. Quan s'acabi l'experiència, es tornarà a reciclar. La sortida i entrada de la sirena a l'aigua es fa a través d'una grua. 

L'objectiu de 3Cat és oferir un bon espectacle i entreteniment als visitants, molts ells d'abast internacional,  i, al mateix temps, demostrar com aquestes experiències "en viu" poden tenir la seva translació en retransmissions audiovisuals més massives, donant peu a nous formats de programes com concursos o altres espais d'entreteniment, educatius, de divulgació o informatius.  

3cat.cat

 

Anar al contingut