Una setmana de temperatures per sobre de la mitjana a la major part del planeta

Actualitzat

Portem uns dies parlant de temperatures més altes del normal per aquesta època de l'any a casa nostra, fins i tot amb la caiguda d'alguns rècords. Però aquesta situació no és exclusiva de les nostres latituds. Si fem una volta al món comprovarem que a moltes regions del planeta hi ha anomalies de temperatura positiva, en un any que presenta un factor climàtic desestabilitzant com és el fenomen del "Niño".

Els mapes que us presentem a continuació reflecteixen el comportament de les temperatures entre el 6 i el 12 de desembre. A l'entorn europeu, destaca la temperatura d'entre 5 i 9ºC per sobre de la mitjana a zones de la península Escandinava, les repúbliques bàltiques, Polònia, Alemanya o el sud d'Anglaterra. Al nord de Rússia, hi ha zones amb anomalies de més de 9ºC.  

Canviem de continent: Amèrica Central i Amèrica del Sud també presenten una tendència general d' anomalies positives, d'entre 1 i 3º C a la major part del territori.

A continent asiàtic el patró es repeteix: aquests són els mapes per la zona de l'Índia i el sud-est d'Àsia: valors d'1 a 3ºC per sobre de la mitjana a gran part del territori. Valors negatius a zones del sud de la Xina.

Al nord d'Amèrica trobem anomalies de més de 16ºC, fins i tot puntualment més de 20ºC, als estats del nord: Montana, Dakota del Nord, Minnesota, Wisconsin, Iowa o Nebraska. La mateixa tendència es dóna a l'est del Canadà. En canvi, hi ha una anomalia negativa (d'entre 8 i 12ºC) a gran part d'Alaska.

A banda d'Alaska, l'altra zona del món on hi ha anomalies negatives és l'Orient Mitjà: entre 3 i 5º C a zones de l'Iran, l'Iraq, l'Aràbia Saudí o Jordània, i fins i tot valors entre 7 i 9 més baixos del que tocaria a zones puntuals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut