Nova setmana de juny amb temps estable i pujada de les temperatures

La calor anirà a més, dins de la normalitat

Néstor GómezActualitzat

El temps es tornarà més càlid per l'entrada de vent de sud. Un vent de sud-est que arribarà a casa nostra com a conseqüència de la borrasca que se situarà a prop de Galícia. Els vents de les borrasques giren en sentit antihorari, de manera que quan s'acosta una pertorbació el primer que notem a casa nostra és el vent de sud o sud-oest acompanyat d'una lleugera pujada de la temperatura. Calor de juny, la que toca per a les dates actuals. Fins dimecres, a l'interior, sí que la calor serà més forta i semblant a dies de juliol.

Dia assolellat a l'Escala (Marta Parés)

De moment tot sembla indicar que el flux predominant seria de xaloc, del SE, per la qual cosa a la costa no farà una calor excessiva, per sota dels 27 o 28ºC de temperatura màxima. En canvi al prelitoral se superaran els 30 graus i al pla de Lleida oscil·laran entre es 32 i 35 graus. La matinada de dilluns escara serà fresca a l'interior i poc calorosa a la costa, fet que ja no es repetira en dies vinents. Cal aprofitar poder dormir bé en aquest inici de la segona quinzena de juny.

Temperatura calculada per a les 05 h de la matinada de dilluns.

Temperatura calculada per a les 17 h de la tarda de dilluns.

Temps assolellat amb núvols a la costa

Durant aquesta jornada el vent bufarà de sud-est, un vent humit i xafogós durant la tarda a la façana costanera. El dia començarà amb núvols baixos i boires altes a la Costa Daurada, delta de l'Ebre i a l prelitoral tarragoní, amb boirines.  Boires a les muntanyes de Prades i la serra de Llaberia, entre d'altres. Temps assolellat a la resta. A la tarda pot estar mig ennuvolat al Pirineu i Prepirineu, sense descartar alguna feble precipitació al Ripollès.

Temperatures contrastades

Les temperatures tindran un comportament diferent segons si ens trobem a la costa o a l'interior. El vent que bufarà de mar cap a terra farà que a la costa l'ambient sigui xafogós i amb temperatures estables, similars a les de diumenge. En canvi, a l'interior, a les comarques de Girona i al Pirineu pujaran entre 2 i 4 graus. La calor, amb màximes de 30 ºC o més, s'estendrà per tot el pla de Lleida i, puntualment, a l'Empordà. Es pot assolir valors de 32 graus a l'interior de la vall de l'Ebre (Ribera d'Ebre i punts del Baix Ebre) i fins a 35 graus al voltant del Segrià, sud de la Noguera i l'Urgell.

 

El vent pot ser destacable a la tarda. Ratxes de més de 40 o 50 km/h al sud de Lleida, l'interior de Tarragona i les Terres de l'Ebre, una marinada molt intensa que arribarà fins a la Terra Alta, el Matarranya i al Baix Cinca.

 

I els propers dies...

Caldrà esperar fins dimecres o dijous per obrir el paraigua, no a tot arreu. S'acostarà una pertorbació per l'oest i caldrà veure on se situarà per saber si la pluja arribarà o no a casa nostra. En principi apunta cap a França i no ens afectaria directament. Màximes de 32 a 36 graus a bona part de l'interior. I dijous entre la tarda i la nit es poden animar les tronades per Lleida, la Franja de Ponent, l'interior de les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu.

Dimecres i dijous la calor no afluixarà, per arribar a dijous (a la nit entra l'estiu oficial o astronòmic, dia 20)  amb un ambient calorós i mínimes de 22 a 25 graus a la costa i el prelitoral de Barcelona. La xafogor, aquest ingredient d'estiu, ja pot deixar-se notar. L'aigua del mar es trobarà entre 20 i 23 graus: uns 20 ºC a la Costa Brava, 21 ºC a Barcelona i 22 a 23 ºC a la Costa Daurada.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut