Pantà de Sau del 5 d'agost al 6 de setembre (Emili Vilamala)
Pantà de Sau del 5 d'agost al 6 de setembre (Emili Vilamala)

L'any pluviomètric 2014-2015 ha estat normal o sec a la major part de Catalunya

Alberto AlcántaraActualitzat

L'any pluviomètric 2014-2015, que va de l'1 de setembre de 2014 fins al 31 d'agost de 2015, ha estat un any normal o sec general,  encara que també ha estat plujós a gairebé a un 20% del país. És el resultat del balanç fet pel Servei Meteorològic de Catalunya, que podeu trobar en versió completa en aquest link.

El dèficit més gran de pluja s'ha donat al Vallès Occidental, al Barcelonès, al Pallars Jussà i a l'extrem nord de la Noguera. En totes aquestes comarques el percentatge de precipitació anual ha quedat per sota del 70% de la mitjana climàtica anual.

La pluviometria es considera normal a una part del Pirineu i Prepirineu, a part de la depressió Central, i també en àrees del litoral Nord i Sud.

En canvi, diverses zones de la meitat oest i del nord del país, i al Prelitoral sud, han tingut un any plujós, és a dir, han rebut pluges entre un 110% i un 190% de l'habitual.

El balanç total queda reflectit en aquest mapa d'anomalia de precipitació, que mostra el percentatge de pluja acumulada respecte de la mitjana climàtica:

Les claus d'aquest resultat han estat la tardor plujosa o molt plujosa al sector nord del Segrià i a punts de l'Empordà i les importants nevades que es van donar al Pirineu durant l'hivern. Les tempestes d'estiu a les comarques com el Tarragonès, la Selva i la Garrotxa han completat el mapa.

Les estacions més plujoses

A diverses Estacions Meteorològiques Automàtiques (EMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) del Pirineu s'han superat els 1.300 mm acumulats al llarg d'aquest període. Les dues dades més altes han estat els 1.615 mm de Certascan i els 1.612 de Lac Redon. Fora de l'alta muntanya, els valors més alts de precipitació han estat els d'Olot (1.243 mm) i Albanya-Lliurona (1.225 mm) i Molló (1.176 mm).

Aquest és el mapa de la precipitació total acumulada al llarg de l'any pluviomètric 2014-2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anar al contingut