Palamós (Josep Corney)

Ja han arribat els primers 40 graus de l'any

Gori MasipActualitzat

Ja han arribat. Coincidint amb el màxim del pic de calor d'aquesta setmana, s'han registrat per primera vegada aquest 2024 a la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya els primers 40 graus a l'interior de les Terres de l'Ebre, a les comarques de Ponent i també a punts de la Catalunya Central.

Així doncs, aquest 19 de juliol ha estat, en conjunt, el dia més càlid del que portem d'any. A diferència dels darrers estius, els 40 graus han arribat durant la canícula, el període de l'any estadísticament més càlid que comprèn els 30 dies entre el 15 de juliol i el 15 d'agost.

Més tard que altres anys

Fins ara, l'estiu d'enguany no té res a veure amb els del 2022 o el 2023, o amb el del 2019, que ens portava a parlar de calor molt intensa ja en els mesos de maig i juny. De fet, no va ser fins la setmana passada que el Servei Meteorològic de Catalunya va activar el primer avís per calor de la temporada. Es tracta de la tercera data més tardana des que s'emeten avisos d'aquest tipus fa dues dècades.

L'any 2023 els primers quaranta graus van arribar l'endemà de Sant Joan, mentre que el 2022 encara es van registrar abans, el dia 15 de juny. El 2021 va ser el 23 de juliol. Tot i així, també hi ha hagut anys en què aquesta xifra encara s'ha fet esperar més: el 2016 no van arribar fins al 4 de setembre.

El darrer any que no es van assolir els 40 graus va ser el 2014, però d'ençà aleshores hem arribat a aquesta xifra any rere any de manera consecutiva, en alguns casos superada amb escreix. És evident que encara hi ha marge de noves calorades però, per fer-nos-en una idea, durant tot l'estiu del 2023 es va assolir o superar la xifra dels 40 graus a Lleida 7 vegades, el mateix nombre de dies que durant l'estiu del 2022.

Aquest màxim de calor arriba l'endemà del primer aniversari de les temperatures rècord que es van registrar el 18 de juliol del 2023 arreu del país i que van portar als termòmetres fins als 45,4 graus a Figueres, 45,1 a Darnius i Navata, 44,8 a Anglès, 44,4 a Artés o 44,2 a Banyoles.

La calorada més intensa fins al moment

El quart pic de calor, que no onada de calor, ha disparat els termòmetres aquest divendres arreu de Catalunya. Els valors més elevats s'han donat a l'interior de les Terres de l'Ebre, a comarques com la Ribera d'Ebre, el Priorat, la Terra Alta, però també a diversos indrets de la Catalunya Central. S'han superat els 30 graus en algunes valls del Pirineu i a la mateixa façana litoral, on l'ambient ha estat notablement xafogós.

Cal remarcar que, de moment, hem de parlar de calorada o pic de calor, ja que perquè l'episodi pugui complir els criteris d'onada de calor, s'ha de superar el llindar establert (percentil 98) de temperatura màxima durant, almenys, 3 dies consecutius. Un fet que no es donarà en la major part del país.

 

Molta calor a l'est del continent

Tot plegat coincideix amb una onada de calor intensa que continua afectant la zona més oriental del continent europeu i que continua sent notícia, amb avisos vermells que s'han anat activant a països com Itàlia, Grècia, Croàcia, Sèrbia, Romania, Moldàvia, Macedònia del Nord o Ucraïna, que han assolit valors de més de 40 graus.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut