El Vietnam registra l'abril més càlid, amb una trentena de rècords absoluts de calor

És només un dels molts països asiàtics que viuen setmanes de calor extrema

Alberto AlcántaraActualitzat

L'abril es va acabar amb més d'un centenar de rècords de temperatura per a un mes d'abril i una trentena de rècords absoluts al Vietnam. La tercera onada de calor del mes ha situat l'abril del 2024 com el més càlid que s'havia registrat mai en aquest país del sud-est asiàtic.


Tres onades de calor

Segons les dades publicades pel Centre Nacional de Previsió Hidrometeorològica, el Vietnam ha patit tres onades de calor a l'abril. El valor màxim assolit va ser a principis d'aquesta setmana, quan la temperatura va arribar a 44  ºC, nou rècord de l'abril del país.


A banda de ser un rècord mensual, va quedar només a 0,2 ºC de la temperatura més alta registrada mai a Vietnam, de 44,2 °C. El rècord absolut es va assolir el mes de maig del 2023 a Tuong Duong.

Un total de 150 estacions meteorològiques van registrar màximes de rècord per a un mes d'abril al nord i centre del país. Una trentena van assolir el seu màxim històric.


La temperatura mitjana de les màximes del mes d'abril per al període 1961-1990 se situa al voltant dels 30 ºC.


Milers de peixos morts

La calor extrema va de bracet amb l'escassetat d'aigua. Com podeu veure en les imatges de la part superior, centenars de milers de peixos van morir en l'embassament de Song May, a la província meridional de Dong Nai. Cal dir, però, que les autoritats investiguen la gestió de l'embassament com un factor que hauria agreujat la desgràcia.

 

Els pescadors treballen per recollir les dues-centes tones de peixos peixos morts en aquest embassament de 300 hectàrees, una font d'aigua per als cultius dels districtes de Trang Bom i Vinh Cuu.

El Niño marca la pauta

Per al mes de maig, l'agència meteorològica del Vietnam preveu més calor, amb temperatures d'entre 1,5 i 2,5 graus més altes que en anys anteriors.

L'abril i el maig són normalment l'època més calorosa de l'any en parts del sud-est asiàtic, però els experts atribueixen al fenomen climàtic del Niño la calor especialment intensa d'enguany, que accentua els efectes de l'escalfament global antropogènic. Els experts no deixen d'avisar que el canvi climàtic induït per l'home produirà onades de calor més freqüents, més llargues i intenses.

Pel que fa al Niño, la previsió és que s'acabi entre el maig i el juny. És probable que, a partir de llavors, comenci la transició a la Niña, que té un efecte de refredament global.

Més calor al sud d'Àsia

Altres països asiàtics, com Bangladesh i Myanmar, també baten rècords de calor nocturna o diürna: Bangladesh, Myanmar, Malàisia, Indonèsia, el Japó...

Segons el Departament de Meteorologia i Hidrologia de Myanmar, més de 10 regions del país han superat els seus rècords mensuals aquest abril, i això està tenint un greu impacte en la salut de la població.

 

 

A Tailàndia, es comptabilitzen almenys 30 morts com a conseqüència de cops de calor des de principis d'any. A les Filipines, la calor ha obligat a tancar escoles. A Calcuta, a l'Índia, es va registrar el dia d'abril més calorós a la ciutat des del 1954, amb una màxima de 43 ºC. Al Nepal, els bombers han hagut de lluitar contra incendis forestals inusualment greus.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut