Ivars d'Urgell, aquest juliol (Xavier Coll)

El juliol ha estat càlid i sec o molt sec

Redacció MéteoActualitzat

El mes de juliol es pot qualificar de càlid, segons es desprèn del balanç climàtic publicat pel Servei Meteorològic de Catalunya. Respecte a la precipitació, ha estat un mes sec o molt sec, en general, però algunes zones han trencat la norma i han tingut un mes plujós: la serra de l'Albera, l'extrem sud, el vessant sud del Pirineu més occidental i punts aïllats de la Depressió Central.

 

 

El juliol ha acabat amb onada de calor

Potser tenim la sensació que ha estat un juliol suportable, sobretot si ho comparem amb l'estiu passat i perquè el mes va començar amb temperatures per sota de les normals per a l'època. Però hem tingut una punta de calor entre el 18 i el 20 de juliol, i una onada de calor a final de mes, que han portat els valors de 40 ºC a casa nostra, de manera força generalitzada l'últim dia del mes.
 

De tots els valors extrems registrats durant el juliol, destaca el rècord absolut de l'Observatori Fabra, amb dades des del 1914, que va assolir per primera vegada els 40 ºC a l'estació manual. A més a més, la temperatura mitjana de Catalunya durant els tres dies d'onada de calor ha estat la més alta dels últims 20 anys, com a mínim.

Com a resultat de tot plegat, el mes ha acabat sent càlid, sobretot a l'altiplà central i les parts més elevades del Pirineu. Aquest és el mapa que representa l'anomalia de temperatura mitjana respecte de la mitjana climàtica.

 

Anomalia de temperatura del juliol del 2024 (Meteocat)

Pluja irregular per a un mes sec en general

La precipitació mensual va venir, sobretot, durant els primers dies de juliol. Els registres acumulats arriben als 123 mm a Boí o 117 a Molló, com a més destacat de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Meteocat.  

Aquest és el mapa d'anomalia de precipitació.

Anomalia de precipitació del juliol del 2024 (Meteocat)

 

Com indica el mateix balanç climàtic, cal recordar que el juliol és el mes de l'any més sec estadísticament. Per això, l'excés de precipitació de l'extrem sud no es correspon amb quantitats absolutes desorbitades de pluja. Aquest és el mapa de pluja acumulada durant tot el mes.

Pluja total acumulada del juliol del 2024 (Meteocat)

 

Podeu consultar tots els detalls del balanç climàtic al portal del Servei Meteorològic de Catalunya.  

Ulldecona, el 10 de juliol (Joel Durà)

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut