El cràter Voragine del volcà Etna torna a la vida

Portava tres anys adormit i de sobte aquesta setmana ha tornat a la vida amb una nova ejecció de lava i d'activitat estromboliana, amb una erupció sorollosa i espectacular. El cràter Voragine, al cim del volcà Etna, va aparèixer per primera vegada just al final de la Segona Guerra Mundial, l'octubre de 1945. Va néixer com una escletxa al nord-est del gran cràter central de 10.000 anys del volcà. En aquell moment el Voragine feia uns 10 metres de diàmetre; avui, vuitanta anys més tard, en fa 200. Quan el Voragine entra en erupció, és el més sorollós i el seu tro se sent des de tota l'illa de Sicília.

L'anterior erupció del Voragine va ser el febrer del 2020, també sorollosa i espectacular. En aquestes imatges d'aquella erupció de l'Etna, es veu clarament que es tracta del cràter Voragine, a un dels extrems del cràter central.

Entre el 2015 i el 2019 també va fer petites revifades.

El Voragine és famós pels seus poderosos rugits; algunes persones hi fan turisme per sentir-ne la seva "cançó" paorosa, tot i que cal tenir molt present que aquesta por que provoca és una amenaça real per a la vida i que cal mostrar-li un respecte verdader a un volcà que no ha estat un volcà assassí, però que ha provocat 77 víctimes mortals en la seva història escrita des de l'any 1500 abans de Crist.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut