Almenys 19 morts per incendis forestals a Xile, en plena onada de calor

RedaccióActualitzat

Diverses zones del sud d'Amèrica estan vivint una onada de calor que, en el cas de Xile, està alimentant els incendis forestals. Almenys 19 persones han mort com a conseqüència dels focs incontrolats, però es tem que hi hagi més víctimes. El govern ha declarat l'estat d'excepció.

 

Incendis sense control

Se sospita que els incendis han estat provocats. Segons l'organisme forestal nacional de Xile (CONAF), només a la regió de Valparaíso s'han cremat unes 7.000 hectàrees. Un miler de cases també s'han cremat.

 

 

A tot el país hi ha almenys 158 incendis forestals actius. Les altes temperatures i els forts vents han ajudat a propagar-los.

Incendis a Viña del Mar el 2 de febrer (Reuters / Rodrigo Garrido)

Alerta per temperatures extremes

La Direcció Meteorològica de Xile ha emès una alerta per temperatures extremes a les regions de Valparaíso, Metropolitana i O'Higgins. Precisament, s'ha batut un rècord absolut d'aquesta última regió, amb un valor de 42,9 ºC. a Marchigue.

 

 

A Santiago, la capital, les temperatures dels últims dies estan escalant des dels 33,5 ºC cap als 36 ºC previstos per a dissabte. Segons explica el meteoròleg Andrés Moncada, de la mateixa Direcció Meteorològica de Xile, per declarar una onada de calor cal que se superin els 33 ºC durant tres dies com a mínim.

Onada de calor a Santiago de Xile (31 de gener, Sofia Yanjari)


Les previsions estacionals ja van apuntar a un estiu calorós, en part degut al fenomen climàtic del Niño, que durant els mesos d'hivern va portar un excés de pluja al centre i sud del país, després d'anys de sequera.
 

L'onada de calor també afecta altres zones del sud d'Amèrica, com ara l'Argentina, l'Uruguai, el Paraguai i parts del Brasil.
 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut