És veritat que xuclar el cap de les gambes és dolent per a la salut? Verificació de dades al "Fets o Fakes" al "Catalunya migdia"…
Fets o Fakes

És veritat que xuclar el cap de les gambes és dolent per a la salut?

En dies previs a les festes de Nadal, la informació ha creat una certa alarma tenint en compte que el marisc és un producte habitual d'aquests dies

Purificació BarcelóActualitzat

Un reportatge de Televisió Espanyola advertia ahir que xuclar el cap de les gambes és perjudicial. A "Fets o fakes", l'espai de verificació de dades de "Catalunya migdia", analitzem què hi ha de cert darrere d'aquesta notícia que ha corregut com la pólvora per xarxes socials.


L'advertència a la qual feia referència aquesta informació és una recomanació de l'Agència de Salut Alimentària, però no és d'ara, sinó de l'any 2011. Hem parlat amb l'agència en qüestió i asseguren que no hi ha hagut canvis en aquests 8 anys i les recomanacions segueixen sent vigents. Dit això, què suposa exactament aquest risc?

Beatriz Robles, tecnologa alimentària i experta en seguretat alimentària, ens confirma, efectivament, que el cap de les gambes i altres crustacis, com els crancs, acumula un metall pesant, el cadmi, que es va acumulant al cos i pot causar patologies a llarg termini. 

La recomanació ens diu que, en la mesura del possible, evitem menjar aquesta part de les gambes i d'altres crustacis similars. El cadmi és un metall pesat que, quan el mengem, s'acumula al nostre organisme, sobretot al fetge i als ronyons.  Pot produir toxicitat al ronyó i a llarg termini pot causar càncer. També està relacionat amb problemes als ossos

El que no s'entén gaire és per què surt ara aquesta informació perquè, com dèiem, estem parlant d'una recomanació de fa 8 anys.

S'ha de deixar molt clar que és una recomanació, no una alerta. No s'entén que hagi tornat a sortir ara i hagi encapçalat molts informatius

I cal deixar clara una altra cosa. La recomanació fa referència exclusivament al cap de les gambes i d'altres crustacis, és a dir, a la part més fosca, que és la que acumula cadmi. Un metall que també s'acumula al cos dels crancs, però no a les potes.

La resta no comporta cap tipus de perill. En tot cas cal evitar xuclar el cap de les gambes o utilitzar aquests caps aixafats, per exemple, per fer els tradicionals caldos de peix o per aportar més gust als menjars perquè si ho fem estarem superant els límits setmanals admissibles de cadmi. 

A la nostra dieta normal, estem a prop de la ingesta setmanal tolerable de cadmi. Si incorporem productes com xuclar els caps de les gambes sí que estaríem superant la dosi recomanable i podríem tenir problemes

 

Hem volgut saber també si l'Organització Mundial de la Salut o les autoritats sanitàries europees han fet recomanacions semblants i no ho han fet, però no perquè no sigui perillós, sinó perquè estem parlant d'un costum exclusiu de l'Estat espanyol. Segons Beatriz Robles, a la Unió Europa no hi ha cap recomanació perquè "a la majoria de països no hi ha el costum de xuclar els caps de les gambes o altres crustacis".

 

Anar al contingut