Peatge de Cubelles d'accés a la C-32
Peatge de Cubelles d'accés a la C-32 (ACN)

Viatges cada dia per la C-32 i la C-16? Què has de fer per no pagar en alguns trams amb peatge

Són els trams entre Terrassa i Manresa de la C-16 i entre Sitges i el Vendrell de la C-32, que seran gratuïts a partir del 4 de novembre per a qui faci el trajecte d'anada i tornada el mateix dia

RedaccióActualitzat

La C-16 entre Terrassa i Manresa i la C-32 entre Sitges i el Vendrell seran gratuïtes a partir del 4 de novembre en els trajectes de mobilitat obligada, aquells usuaris que vagin i tornin en 24 hores de dilluns a divendres no festius. Per exemple, aquells trajectes per anar a treballar o a estudiar i tornar a casa.

La mesura aprovada pel govern vol descongestionar les carreteres C-55 i C-31 dels viatges que fan molts conductors cada dia, sobretot per motius laborals o d'estudis.

Si vols accedir a la bonificació dels peatges en aquest tram, això és tot el que has de saber per beneficiar-te'n:

 

A partir de quin dia s'aplicarà la gratuïtat?

La mesura començarà a aplicar-se el 4 de novembre, a excepció de la gratuïtat de les motocicletes al tram entre Terrassa i Manresa, que s'aplicarà a partir del 16 de desembre perquè cal fer una adaptació tecnològica prèvia.

 

Què he de fer per beneficiar-me de la mesura?

Tots aquells que vulguin beneficiar-se de la gratuïtat hauran d'apuntar-se a un registre de mobilitat obligada abans del 4 de novembre.

En el cas del tram entre Terrassa i Manresa de l'autopista C-16, aquest registre estarà operatiu a principis d'octubre al web d'Autema.

En el cas de la C-32, entre Sitges i el Vendrell, la Generalitat encara no ha especificat a quin web es podrà accedir al registre.

A més, també caldrà disposar d'un sistema de pagament dinàmic. Pel que fa a la C-16, es podrà utilitzar la Via-T o l'App gratuïta Satelise. Per als usuaris de la C-32, es podrà fer amb la Via-T o amb l'App gratuïta Awai.

 

Com em dono d'alta a un sistema de pagament dinàmic?

La Via-T és un sistema de telepeatge implantat a totes les autopistes de l'Estat. Et permet abonar el peatge sense necessitat d'aturar-te a la guingueta en els carrils habilitats per fer-ho.

En cas de no disposar de Via-T prèviament, es pot contractar al web del servei. Com a alternativa, la Generalitat també informa que es podran fer servir aquestes dues Apps:

  • Satelise, per a la C-16: és el mètode de pagament de peatge autoritzat per Autema, la concessionària que gestiona l'autopista. Per utilitzar-la, cal descarregar l'App al mòbil i crear-se un perfil amb les teves dades i les del teu vehicle. L'App funciona amb geolocalització, per tant, cal creuar el peatge pel carril de telepeatge amb el GPS del mòbil activat perquè funcioni
  • Awai, per a la C-32: és el mètode de pagament de peatge autoritzar per Abertis, la concessionària que gestiona aquesta autopista. Per utilitzar-la, cal descarregar l'App al mòbil i crear-se un perfil amb les teves dades i les del teu vehicle.  L'App funciona amb geolocalitzacimagió, per tant, cal creuar el peatge pel carril de telepeatge amb el GPS del mòbil activat perquè funcioni.

Per poder utilitzar les aplicacions en segon pla, és a dir, sense necessitat de mantenir-les obertes al teu mòbil, és necessari activar els permisos de bateria sense restriccions als ajustos del teu mòbil i mantenir la ubicació permanent.

Tant amb la Via-T com amb les Apps, és necessari lligar el compte a un mètode de pagament. Tot i això, si l'usuari està apuntat al registre de mobilitat obligada, quan se circuli pel carril del telepeatge no es cobrarà l'import un cop s'apliqui la mesura.

 

Per a trajectes puntuals per aquestes vies, hi ha alguna bonificació?

Sí. En el cas de la C-16, s'homogeneïtzen la resta de descomptes existents en dia laborable (de dilluns a divendres no festius) amb una bonificació del 40,47% al tram Manresa-Terrassa per als trajectes en hora punta, de 6.30 h a 10.30 h i de 17 h a 21 h. S'aplica a totes les categories tarifàries amb pagament dinàmic, utilitzant qualsevol mètode de telepeatge.

La resta de gratuïtats existents, es mantenen. És el cas de la gratuïtat a la ronda de Manresa a la barrera lateral, amb origen o destinació al nord, mitjançant qualsevol mitjà de pagament dinàmic o amb el registre previ de la matrícula.

O a la C-32, que es manté la gratuïtat per als moviments de la ronda del Penedès i la bonificació actual del 50% per a la mobilitat obligada al tram Castelldefels-Sitges.

També es mantenen els descomptes actuals per a vehicles amb alta ocupació (bonificació del 40%) i de zero i de baixes emissions amb un 30% i un 75% de descompte, respectivament.

Anar al contingut