Valtònyc ja és a casa després de més de cinc anys d'exili a Bèlgica: "Ha valgut la pena"

Josep Miquel Arenas va anunciar aquest dissabte que tornava després que els delictes pels quals va ser condemnat hagin prescrit

RedaccióActualitzat

Josep Miquel Arenas, Valtònyc, ha tornat a casa, a Mallorca, després de més de cinc anys d'exili a Bèlgica. El raper ha tornat a Sineu un cop que han prescrit els delictes pels quals el van condemnar a tres anys i mig de presó.

El raper ha aterrat a les nou del matí a Palma en un vol procedent de Barcelona, i s'ha emocionat per la càlida rebuda que ha tingut per part de la seva família i amics:

"Estic molt content d'estar aquí i d'aquesta rebuda."

El cantant també ha agraït als mitjans de comunicació que han donat cobertura "a l'arribada del primer cantant que ha estat condemnat a presó a Europa i a la història de la "democràcia" --entre cometes, ha dit-- a Espanya", i ha recordat que no ha tornat perquè l'estat espanyol hagi reconegut el seu error i la vulneració de la llibertat d'expressió al Codi Penal, sinó perquè el seu delicte ha prescrit.

També ha recordat que Pablo Hasél encara està empresonat.

Valtònyc s'ha emocionat en la seva arribada a l'aeroport de Palma (CCMA)

"Ha valgut la pena"

Josep Miquel Arenas ha confirmat que es presentarà al judici que encara té pendent i ha explicat que, tot i que els últims sis anys han estat molt durs i "he comès molts errors", "ha valgut la pena":

"Ha estat molt dur, però m'ha fet créixer com a persona i professionalment i he fet una xarxa d'amics. El passat és per aprendre'n i no per penedir-se'n. Segurament he comès molts errors, però ara tinc els amics que tinc, la meva família m'aprecia i em mira d'una manera que n'estic orgullós. I a partir d'ara, a viure, que ja em toca."


Valtònyc he reconegut que encara no sap per què l'Audiència Nacional no li va comunicar, fa set mesos, que el delicte havia prescrit i ha dit que ara gaudirà de la família i els amics, a qui fa molts anys que no veu.

La comitiva que esperava Valtònyc a l'aeroport de Palma, abans que aterrés el seu avió (CCMA)

El cantant, que s'ha emocionat molt en veure que hi havia gent que l'estava esperant, ha insistit que això li ha donat forces i ha reafirmat que "els sis anys de lluita per la llibertat d'expressió han valgut la pena".

"No només a l'estat espanyol sinó molts estats europeus s'estan trobant derives molt autoritàries i, amb l'excusa de protegir-nos, estan violant drets fonamentals. Crec que el món en general hauria de fer una autocrítica."


Josep Miquel Arenas també ha confiat que la resta d'exiliats puguin tornar aviat a casa. També ha dit que, tot i que tornarà a Bèlgica, on ha estudiat un màster en Enginyeria de Software, per desenvolupar la seva carrera professional, ja ho farà amb llibertat de moviments i podrà veure món i intentar "recuperar aquests 10 anys perduts".

A part dels seus familiars i amics, diverses persones s'han acostat a saludar-lo i felicitar-lo pel retorn a casa. I hi ha hagut, fins i tot, qui li ha regalat una ensaïmada, un detall que també ha agraït emocionat.

Valtònyc ha rebut una calorosa benvinguda de la seva família i amics i fins i tot hi ha hagut qui li ha regalat una ensaïmada (CCMA)


Crida a la solidaritat i a la mobilització

A banda de la rebuda a l'aeroport, també se li ha fet un homenatge a la plaça del Fossar de la localitat de Sineu. Unes 200 persones l'esperaven al seu poble natal, a quarts de dotze del migdia, per donar-li la benvinguda, al so dels xeremiers i en un ambient familiar i festiu.

Una rebuda que ha començat amb una cançó que ell ha agraït amb ironia: 

"El primer de tot és que no cantaré, perquè no vull que em tornin a tancar ni haver de tornar a partir."

Valtònyc ha agraït el suport rebut, des del mateix dia que va marxar a l'exili: "No m'he sentit sol ni un dia", ha dit, "tothom m'ha ajudat, m'ha fet costat, per sortir de l'estat espanyol, per creuar a França, per instal·lar-me a Bèlgica, per trobar pis, per moblar-lo, per detalls insignificants, fins que he pogut tornar aquí i abraçar la família en llibertat".

A Sineu, Valtònyc ha agraït la solidaritat rebuda durant tots aquests anys: "No m'he sentit sol ni un dia" (CCMA)

El cantant ha demanat que ningú sigui indiferent a les injustícies i ha fet una crida a la mobilització, encara que sigui amb petits detalls:

"La solidaritat és la millor arma que tenim contra el poder, la repressió, els abusos. Només us demano que no sigueu indiferents a les injustícies. Qualsevol mínima acció és important. Des d'ajudar a muntar un moble a un exiliat, des d'anar a un concert contra la guerra, fins a aferrar una enganxina contra l'homofòbia o votar un partit que defensa els col·lectius minoritaris. Mobilitzeu-vos sempre."


Ha tornat en saber que els delictes havien prescrit

El raper va anunciar aquest dissabte que tornava en un tuit acompanyat de diverses fotografies al costat de Carles Puigdemont.

Poc després de les 10 de la nit va fer una piulada on declarava que estava "feliç de tornar a trepitjar els Països Catalans" i compartia un seguit de fotografies amb l'exconseller Lluís Puig, que el va acompanyar fins a la frontera administrativa amb França, acompanyat també del fundador i director de Vilaweb, Vicent Partal.


Aquest diumenge ha agafat un vol de Barcelona a Palma, on ja l'estaven esperant.

El raper surt de Barcelona per viatjar cap a Palma (Lorena Sopêna/Europa Press)

L'origen de la condemna eren les lletres de les seves cançons. Josep Miquel Arenas el van detenir el 23 d'agost del 2012 sota acusacions d'enaltiment del terrorisme, apologia a l'odi ideològic, incitació a la violència i injúries a la Corona.

Cinc anys després, el 22 de febrer del 2017, va ser condemnat per l'Audiència Nacional.

Valtònyc va marxar a Bèlgica el 2018 i va anunciar que es presentaria al jutjat quan el citessin. Després d'un llarg periple judicial, el maig del 2022, el Tribunal d'Apel·lació de Gant va rebutjar l'extradició de Valtònyc a Espanya.

La lluita judicial del músic balear va fer que fins i tot que Bèlgica despenalitzés les injúries a la Corona.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Valtònyc
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut