Vallirana, sense piscina aquest estiu per la desconnexió de la xarxa d'aigua?

El municipi no està connectat a la xarxa i necessita portar 350.000 litres d'aigua diaris des de Cervelló

Actualitzat

Ha començat l'estiu i la piscina descoberta de Vallirana està completament buida. Van buidar-la fa dos mesos per reparar unes fuites i no l'han tornat a omplir per la greu situació de sequera que pateix el municipi.

El fet que Vallirana pugui quedar-se sense una piscina on refrescar-se durant els mesos de més calor ha generat un gran enrenou entre els veïns, sobretot entre els que tenen canalla.

L'Ajuntament de Vallirana argumenta que la seva prioritat és garantir el subministrament domèstic i que per això no s'ha omplert la piscina d'estiu.


Cal recordar que aquest municipi del Baix Llobregat no està connectat a la xarxa d'Aigües Ter-Llobregat i que, per tant, s'abasteix exclusivament a través de 5 pous municipals.

A causa de la sequera, aquests pous no permeten garantir el subministrament domèstic, i per això dos camions cisterna injecten 350.000 litres diaris a la xarxa. És aigua provinent de Cervelló. La factura és de 3.000 euros diaris per a les arques municipals.

Segons Eva Martínez, alcaldessa de Vallirana:

"Des de finals d'abril, tenim episodis importants de terbolesa als principals pous del municipi i per això necessitem portar aigua en camions cisterna. El nostre principal objectiu és que sempre surti aigua de l'aixeta de casa."

Vallirana s'abasteix exclusivament a través de 5 pous municipals
Vallirana s'abasteix exclusivament a través de 5 pous municipals (3Cat)

Molts veïns critiquen que, sense piscina d'estiu, no tindran un espai on refrescar-se. L'Ajuntament, però, recorda que hi ha vuit refugis climàtics a la seva disposició, com ara la biblioteca o el casal de joves, que, asseguren, estaran oberts també a l'agost.

També hi ha partits de l'oposició que han criticat la improvisació i falta de concreció del govern municipal i que no hagin declarat refugi climàtic la piscina descoberta.

Per Gemma López, regidora d'ERC a Vallirana:

"La manca d'una gestió eficaç per part del govern municipal posa en risc la salut de les persones més vulnerables. La piscina d'estiu podria ser un lloc segur i refrescant on es podrien escapar de les altes temperatures."

El consistori respon assegurant que un informe municipal ha determinat que la piscina descoberta no és el més adient per a persones vulnerables, ja que aquí podrien patir cops de calor.


Un pla B: buidar la piscina interior

L'Ajuntament de Vallirana treballa aquests dies en un pla per poder omplir la piscina d'estiu. La idea seria traslladar l'aigua de la piscina interior a l'exterior i, com que no n'hi hauria prou, afegir-hi aigua provinent d'un nou pou que s'utilitza per a la xarxa domèstica, ja que no és apta per la seva terbolesa.

Aquests dies, els operaris estan fent proves a la piscina petita i confien a saber la setmana vinent si l'operació és viable o no. 

En cas que ho sigui, la piscina interior no estarà operativa durant l'estiu i s'aprofitarien aquestes setmanes per reparar unes fuites. No se sap què passaria amb els entrenaments i cursets que fan les entitats que fan servir aquesta piscina.

En cas que no sigui possible omplir la piscina exterior, els veïns de Vallirana només es podran refrescar a la piscina coberta. Davant d'aquesta possibilitat, els casals d'estiu ja estudien alternatives: portar els nens a la piscina interior o bé fer excursions a les piscines d'estiu de municipis veïns, com Cervelló o l'Ordal.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut