Dos vaixells militars italians portaran immigrants de l'Aquarius a València

Part dels 629 immigrants faran el mateix viatge a bord de l'Aquarius

RedaccióActualitzat

Les ONGs comencen el trasllat d'alguns dels passatgers a embarcacions italianes per iniciar la ruta a València. Dels 629 refugiats que Itàlia i Malta han impedit desembarcar als seus ports, 229 continuen al vaixell Aquarius de l'ONG SOS Mediterranée i 400 han estat traslladats a dues naus de la marina italiana per alleugerir el pes de l'embarcació i fer el viatge més segur.

 

 

Les autoritats italianes -que els han negat el permís per desembarcar- els han fet arribar menjar i medicaments.

Un cop salpin, els tres vaixells faran la travessa en menys de 4 dies. En aquesta adreça es pot seguir la travessia dels vaixells:

 https://www.vesselfinder.com/es/?imo=7600574

 

Un viatge que es pot fer llarg

El pla de rescat comportarà que es reparteixi els immigrants entre els tres vaixells, els dos italians i el mateix Aquarius, i que tots tres vagin cap a València.

Ho ha confirmat aquest dimarts la mateixa organització de la qual depèn el vaixell, l'ONG SOS Mediterranée France:

 

 

El poder repartir les persones en tres vaixells millorarà les condicions dels immigrants que hi a abord de l'"Aquarius", que ara superen la capacitat de la nau. S'ha de tenir en compte que hi ha 123 menors, 4 bebés, dues dones embarssades, persones malaltes i ferides que necessiten atencions. D'altra banda la decisió de viatjar fins a València també té el desaventatge, segons la divisió marítima de Metges sense Fronteres que atenen aquestes persones abord, que els immigrants haurán de passar fins a 4 dies més a alta mar.

 



Aquest dilluns els responsables de l'Aquarius havien dit que no es veien amb cor de fer el viatge fins a València amb totes les 629 persones a bord. Els motius eren diversos: són massa gent per les dimensions del vaixell, hi ha persones malaltes i hi havia previsió de mala mar.

 

 

Els immigrants encara no ho saben

Un voluntari italià de SOS Méditerranée que és a l'Aquarius, Alessandro Porro, ha explicat que els immigrants encara no saben que aniran a València:

"Encara no els hem explicat que els portarem a Espanya, ens estem prenent el temps necessari per fer-ho de manera tranquil·la i correcta."

De tota manera, Porro ha admès que molts dels immigrants estan nerviosos per estar aturats enmig del mar, i tenen por que els acabin tornant a Líbia.

També ha explicat que molts d'ells tenen marques i ferides al cos, que són degudes a la violència física que han patit durant el trajecte per creuar Líbia.

El voluntari també s'ha queixat que el viatge fins a València els allunyarà molts dies de la zona i que això implicarà que molta gent pot morir ofegada. El Aquarius és un dels pocs vaixells de rescat que encara estan actius entre Líbia i Itàlia.

Notícia relacionada: Itàlia rebutja un barco amb més de 600 immigrants a bord

 

La nova estratègia d'Itàlia

De fet, la majoria dels immigrants de l'Aquarius no els va rescatar aquest vaixell, sinó que els van localitzar i rescatar vaixells de la Marina italiana, que els van transferir al vaixell de SOS Mediterranée France.

Ho va explicar gairebé en directe la periodista de RNE Sara Alonso, que viatja a l'Aquarius:

 


Aquesta estratègia i la negativa posterior a acollir els immigrants de l'Aquarius a qualsevol port italià contrasta amb la utilitzada aquest mateix dimarts, en què una patrullera italiana amb gairebé 1.000 immigrants rescatats a alta mar els desembarcarà a Catània.

Des del 2013 uns 700.000 immigrants han arribat a les costes d'Itàlia, i fa anys que els governs d'aquest país reclamen que l'esforç d'acollida es reparteixi entre els països de la Unió Europea.

Ara el nou govern, amb el líder de la Lega Nord, Matteo Salvini, com a ministre de l'Interior, ha encetat aquesta nova estratègia per intentar frenar l'entrada massiva d'immigrants per via marítima.

Òscar Camps, de Proactiva Open Arms acusa el vicepresident itàlia d'actuar "com un porter de discotèca" i de tractar com un tema polític el que és una qüestió humanitaria.

"És impensable que pgui una figura que sigui vicepresident del govern italià que actui com unporter de discoteca: "Ara tanco els ports del meu país i aquí no entra ningú". Quan aquestes persones, la major part d'elles, han sigut rescatades pels prèpis vaixells de la Guàrdia Costera italiana, encara és més incrreïble.

No és un tema polític, és una tema humanitari, un tema de salvament, de vides, de persones que estàn en una situació hostil en mig del mar."

 

Itàlia ha enviat menjar

De moment les autoritats italianes han enviat un vaixell d'emergències amb subministraments, medicaments i menjar per als immigrants i refugiats de l'Aquarius:

 




Notícia relacionada: Espanya acollirà els 629 migrants atrapats al vaixell Aquarius

 

Molts ferits a bord

Segons Metges sense Fronteres, hi ha desenes de persones en situació delicada perquè s'han empassat aigua salada i han patit hipotèrmia i cremades:

"Aquests pacients estan sent vigilats de prop, perquè poden desenvolupar ràpidament problemes pulmonars importants després d'haver aspirat aigua de mar. A més hi ha 21 pacients que han patit cremades químiques greus, perquè han estat exposats a una barreja tòxica d'aigua de mar i combustible durant moltes hores, i caldrà canviar-los les benes els pròxims dies."

Per tot això, l'organització alerta que el viatge serà de risc, i insisteixen que es busqui una altra solució:

"Es tractarà d'un dur viatge de 4 o 5 dies. Aquest viatge, per a persones que ja es troben en situació extrema, amb nens i malalts que ja porten 72 hores a alta mar, és un fracàs dels països europeus, que haurien de tenir com a prioritat absoluta el rescat d'aquestes persones per sobre de qualsevol disputa política."

 

1.300 quilòmetres de distància

L'Aquarius és entre Sicília i Malta des de dissabte, on s'ha hagut de quedar després de la negativa dels dos països a acollir-los.

L'oferiment del nou govern espanyol de portar-los fins a València de moment és l'opció més viable, malgrat que la distància des d'on són, més de 1.300 quilòmetres, obligarà a un viatge llarg.

La previsió actual és transferir unes 500 persones als dos vaixells italians, deixar-ne unes 130 a l'Aquarius i viatjar tots tres junts fins a València.

També el govern regional de Còrsega s'ha ofert a acollir els immigrants de l'Aquarius, però és un oferiment que, de moment, no compta amb el vistiplau de les autoritats centrals franceses.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut