"Per què paguem IVA de luxe si som servei essencial?", la protesta de les perruqueries

Les perruqueries i centres d'estètica reclamen una rebaixa de l'IVA del 21 al 10% i negocien ajudes amb el govern pels tancaments

Redacció/AgènciesActualitzat

Les perruqueries i centres d'estètica alerten que es poden perdre més d'11.000 llocs de treball si no es rebaixa l'IVA del 21 al 10%. Diuen que si no es rebaixa aquest impost tancaran la meitat dels 8.000 centres que hi ha a Catalunya en menys de sis mesos.

El tancament del centres d'estètica per la pandèmia i el fet que s'hagués qualificat de servei essencial les perruqueries posa en entredit un IVA d'article de luxe. La negociació d'ajudes amb el govern fa que la vaga convocada per aquest dimarts pugui tenir un seguiment desigual.

La Federació Catalana de Perruqueries i Bellesa, Fedcat, es desmarca de la convocatòria de vaga que ha fet el sector a nivell estatal. El motiu de l'aturada és reclamar ajudes per afrontar les conseqüències econòmiques de la pandèmia. Les perruqueries catalanes comparteixen les demandes però adverteixen que estan negociant amb el govern de la Generalitat quines ajudes poden rebre, segons ha dit la presidenta de la Federació, Carme Molas, a Catalunya Ràdio.

"D'entrada la Federació no ho aconsella perquè nosaltres estem just al mig d'aquestes negociacions amb el govern per arribar a una entesa de quines ajudes es poden donar mentre hi hagi aquests tancaments perquè el col·lectiu no quedi tan tocat."

IVA de luxe o servei essencial

La Federació Catalana de Perruqueries sí que ha participat en les protestes davant les seus d'Hisenda per reclamar la rebaixa de l'IVA. Segons Molas és incoherent que se'ls apliqui un 21%, quan durant la pandèmia se'ls ha arribat a considerar un servei essencial.

"Aquesta incongruència algú ens la pot explicar? Som un servei essencial o no ho som? A l'hora de pagar som un article de luxe i a l'hora de treballar sóm un servei essencial."

El 2012 els van apujar l'IVA del 10 al 21%, i, malgrat ser considerats un servei essencial, no se'ls ha abaixat, com sí que ha passat amb altres sectors. La perruqueria és l'únic que encara no ha recuperat l'IVA reduït, com sí que han fet el cinema, les discoteques, les funeràries o les floristeries.

Protestes al carrer

Per això aquest dilluns el sector de les perruqueries i de les barberies van sortir al carrer a protestar. Es queixen que els van dir que la pujada era temporal i reclamen que es compleixi la promesa.

El coronavirus ha estat la gota que ha fet vessar el got. La feina ha baixat i les despeses han pujat, a causa de tots els protocols. Les perruqueries i centres d'estètica avisen que les noves restriccions del govern, que prohibeix els tractaments estètics, podrien fer desaparèixer la meitat dels salons de bellesa.

Una vintena de representants de la Fedcat, el Gremi Artesà d'Estètica i Bellesa de Catalunya, i altres associacions territorials han fet un acte de protesta aquest dilluns davant la Delegació d'Hisenda a Barcelona amb cartells que reclamaven una solució per als 8.000 salons que hi ha a Catalunya. També hi ha hagut concentracions a Tarragona, Lleida i Girona.

Ana Orea és propietària de la perruqueria Imade i es mostra indignada: "Que s'ho mirin d'una vegada. Ja està bé, vuit anys d'esperar. Ja està bé! En van tancar moltes des de la pujada de l'IVA, n'han tancat moltes després del confinament, i es perdran molts llocs de treball si no es fa això."

Mònica Nicolau és gerent de la perruqueria Morénico i es queixa que no aixequen el cap: "Vas sumant tot de dificultats. I, a més a més, estem suportant l'IVA. Què fa, això? Que més gent estigui en ERTO més temps, que els sous s'hagin de mantenir baixos. El sector s'està ofegant i hem de fer alguna cosa."
 

Tancament de centres d'estètica

En el cas dels centres d'estètica, a més, ara han hagut de tornar a tancar, cosa que els empitjora encara més la situació. Paguen un IVA d'article de luxe, però es consideren, també, un bé essencial. El confinament, diuen, ho ha deixat clar.

La Maria, treballadora del sector, assegura que en l'últim tancament va quedar ben palès que tothom tenia necessitat d'aquest servei. Per la Míriam són espais per tenir cura d'un mateix i "en aquests moments és quan ho necessitem més."

Els representants dels centres d'estètica reclamen ajudes per compensar el tancament de quinze dies decretat per aplanar la corba de contagis de la Covid-19, disparada en les últimes setmanes.

ARXIVAT A:
Coronavirus Comerç
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut