Els especialistes demanen més regulació i difusió davant dels riscos d'aquests productes
Els especialistes demanen més regulació i difusió davant dels riscos d'aquests productes

Urani a l'orina per fumar amb vapejadors? Troben metalls pesants al pipí d'adolescents

Metges i investigadors alerten que aquests elements són nocius per al desenvolupament tant del cervell com d'altres òrgans del cos

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Una investigació de la Universitat de Nebraska ha detectat metalls a l'orina d'adolescents consumidors de cigarrets electrònics. 

L'estudi, fet en joves d'entre 13 i 17 anys que fumen amb freqüència en aquest tipus de dispositius, ha trobat quantitats d'urani i plom fins a un 40% superiors a les dels usuaris ocasionals.

Xifres que el cap de la Unitat de Control del Tabac de l'Institut Català d'Oncologia, Esteve Fernández, considera alarmants.

"Estem parlant de metalls pesants i amb caràcter radioactiu que tenen efectes sobre la salut. Poden provocar alteracions en teixits i òrgans."

En la recerca d'aquests científics nord-americans també s'han trobat concentracions de cadmi i altres metalls presents tant en els aerosols com en els líquids que utilitzen els vapejadors.

Cartutxos de vapejadors en una botiga
Els fumadors de gustos més dolços tenen més presència d'urani a l'orina (Europa Press/Aapimage)

El cap del servei de pneumologia de l'Hospital del Mar de Barcelona, Diego Rodríguez, subratlla la importància que aquests elements estiguin apareixent a l'orina de fumadors tan joves.

"És rellevant perquè molts d'aquests efectes es poden veure en adolescents, que encara estan desenvolupant els seus òrgans, com el cervell, el pulmó o d'altres."

L'estudi també constata un impacte molt diferent en funció del gust de vàper que es triï. Els adolescents que consumeixen productes amb gust dolç en aquestes cigarretes electròniques tenen un 90% més d'urani en orina que els que prefereixen els sabors de menta.


"No són llaminadures"

Els experts recorden que l'exposició a aquests metalls s'associa a diverses patologies: problemes cognitius, alteracions del comportament, problemes respiratoris, càncer i malalties cardiovasculars en infants, entre d'altres.

Aquests perjudicis s'afegirien als que ja han demostrat altres estudis sobre els danys provocats per les cigarretes electròniques.

Per tot plegat, els responsables de l'estudi creuen que és necessari prendre mesures urgents de regulació d'aquest tipus de productes i engegar campanyes preventives sobre el risc que suposen, sobretot entre els adolescents.

Des de l'ICO, el doctor Fernández hi coincideix i aposta perquè aquest possible nou marc legal s'estengui a tots els nivells, també a l'àmbit europeu.

"Ens hem de posar en guàrdia i regular-ho millor. No són llaminadures, tal i com s'estan venent. Demanem que es reguli i s'etiqueti, perquè quedi clar que no són productes inocus."

En aquest sentit, assenyala que una de les claus és el preu, ja que ara mateix els vapejadors "són barats perquè no estan subjectes als mateixos impostos que el tabac".

Els perills que suposen els vapejadors i el tabac per a la salut seran un dels temes que es tractaran a La Marató 2024, que enguany anirà destinada a recaptar fons per les malalties respiratòries.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut