Josep López (UxC) al centre de la imatge, acompanyat per altres membres de la coordinadora d'Unitat pel Canvi i simpatitzants de la formació.
Josep López (UxC) al centre de la imatge, acompanyat per altres membres de la coordinadora d'Unitat pel Canvi i simpatitzants de la formació.

Unitat pel Canvi ofereix un darrer ultimàtum als socis de govern a Sabadell perquè es faci el relleu a l'alcaldia

ACN Sabadell.-Unitat pel Canvi (UxC) planteja un enèsim i darrer ultimàtum als seus socis de govern de Sabadell perquè el seu candidat i primer tinent d'alcalde, Joan Berlanga, sigui l'alcalde de la ciutat a partir de juliol. Així ho han plantejat en una roda de premsa en què han denunciat el veto d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que actualment assumeix l'alcaldia en la figura de Juli Fernàndez, i Guanyem Sabadell. Juntament amb Crida per Sabadell, les quatre forces celebraran divendres una reunió per intentar trobar un punt d'entesa, i dissabte UxC farà una assemblea on hauria de decidir si segueix formant part del govern d'esquerres o trenca el pacte.

UxC ha fet una roda de premsa en què hi han assistit els quatre regidors així com el coordinador nacional d'ICV, David Cid. La posició de la formació passa perquè els seus socis de govern s'avinguin a donar compliment als acords a què es van arribar l'any 2015 per constituir l'executiu local, i que es basen en facilitar el relleu de Fernàndez en arribar a l'equador del mandat. El problema rau en què l'opció perquè Berlanga sigui el nou alcalde no compta amb el suport necessari de 14 regidors, donat que els dos de Guanyem Sabadell ja s'han postulat en contra de fer cap canvi."L'acord parlava de manera molt clara que al juny de 2017 l'actual alcalde posaria el seu càrrec a disposició, i que les quatre forces polítiques que conformen el govern treballarien per procedir a un relleu passats dos anys de mandat", ha recordat Josep López, membre de la coordinadora d'UxC i portaveu en la roda de premsa d'aquest dijous. Amb tot, López considera que s'estan posant pals a les rodes: "Constatem un bloqueig, unes dificultats per afavorir el relleu, s'han produït comunicats públics per part d'UxC i de la Crida per Sabadell en el sentit que el relleu estava claríssim en el document, i que era un plantejament clau en l'acció del govern", recorda.Després de disset reunions celebrades des de febrer no hi ha hagut consens per articular aquest relleu, i dilluns, segons López, ERC va fer arribar una proposta - que compta amb el suport d'UxC- perquè fos la Crida qui assumís l'alcaldia a a partir del mes de març de 2019. Però UxC considera que els pertoca encapçalar el govern en tractar-se de la força que forma part de l'executiu que més vots va sumar a les eleccions locals de l'any 2015.Per tot plegat, UxC ha convocat els tres socis a una reunió que se celebrarà divendres a la tarda, i el que en surti farà que dissabte l'assemblea decideixi quin és el seu futur en el govern local, si és dins o fora.L'ombra del referèndumTot i que algunes veus havien parlat sobre la possibilitat que el referèndum de l'1-O fos el principal escull per fer possible el relleu a l'alcaldia, López ha assegurat que no és cert. "Més que un problema el que deien era que volien que durant aquest període hi hagués al govern de la ciutat algú més vinculat al procés encetat per la Generalitat", comenta López que assegura que UxC va posar sobre la taula la possibilitat que aquest relleu es fes a partir del 2 d'octubre, just després del referèndum. "Però tampoc van acceptar aquesta opció", lamenta el portaveu del partit.

Anar al contingut