Un cartell en una botiga de Canberra, a Austràlia, anuncia que tanca temporalment per un problema informàtic
Serveis i comerços d'arreu del món s'han vist afectats per l'avaria informàtica global de Microsoft (AAP)

Una fallada informàtica global afecta en cadena comerços, transports i mitjans d'arreu del món

La incidència ha compromès els serveis d'empreses d'arreu del món que fan servir els serveis de Microsoft

RedaccióActualitzat

Una avaria informàtica global està afectant empreses d'arreu del món i de tots els sectors que fan servir el sistema Windows.

Des de primera hora del matí, les alteracions s'han fet paleses en aeroports d'arreu del món, inclòs el de Barcelona i altres aeroports d'Aena, on s'acumulen retards de vols. Diverses agències de viatges també han tingut afectacions i el bloqueig dels serveis, segons ha informat la patronal del sector a Espanya.

La incidència també ha afectat el sistema de pagament de diversos comerços, així com els serveis de Bizum, tot i que l'empresa ha informat a mig matí que l'activitat del servei ja estava recuperada i estable. Caixa d'Enginyers també ha admès problemes en l'atenció telefònica. El servei de processament de pagaments Redsys, en canvi, no ha detectat anomalies en el servei.

El sector industrial també ha patit les conseqüències de la fallada informàtica. La fàbrica de Mercedes-Benz de Vitòria, al País Basc, ha suspès part de la producció del torn de nit d'aquest divendres. Durant tota la jornada hi ha hagut incidències a la planta, tot i que la producció no s'ha arribat a aturar en cap moment.
 

Afectacions als cinc continents

Els efectes de la fallada tecnològica han tingut impacte en diversos hubs aeris internacionals, com els d'Amsterdam, Hong Kong o Tòquio, o els aeroports alemanys de Berlín i Düsseldorf. La principal companyia aèria francesa (Air France) també ha admès interrupcions en les seves operacions, mentre que als Estats Units han quedat a terra vols de les grans companyies del país: Delta, United i American Airlines. A l'Índia, diverses aerolínies, com ara Air India, han informat sobre diversos problemes operatius.

Al Regne Unit, el sistema de salut ha deixat de rebre trucades d'emergència, les companyies de tren han tingut dificultats per operar i la Borsa de Londres experimenta problemes per funcionar. Cadenes del sector de l'alimentació han tingut dificultats per cobrar amb targeta i el canal de televisió Sky News no ha pogut emetre en directe durant unes hores, tot i que a les deu del matí ha reprès l'emissió amb algunes limitacions.

A França, el sistema informàtic de París 2024 també s'ha vist afectat parcialment i no s'han pogut entregar uniformes i acreditacions dels Jocs Olímpics.

A Alemanya, hospitals de les ciutats de Kiel i Lübeck, al land de Schleswig-Holstein, també s'han vist afectats, així com bancs del país, que han informat que ja han resolt els problemes tècnics.

Clients d
Serveis financers com caixers automàtics o establiments de canvi de divisa també s'han vist afectats per la fallada informàtica (Tyrone Siu/Reuters)

A Austràlia i a Nova Zelanda, també hi ha hagut avaries informàtiques en aeroports, bancs, supermercats i companyies de telecomunicacions. A Sud-àfrica, el principal banc del país ha restablert els problemes tècnics que han afectat els sistemes de pagament amb targeta, els caixers automàtics i les seves aplicacions mòbils. Al Japó, ha caigut el web del sistema ferroviari i han quedat inutilitzades caixes registradores de diversos negocis. També han tingut afectacions hospitals d'Israel, on hi ha hagut dificultats per rebre trucades d'urgències mèdiques.
 

Una actualització de ciberseguretat, origen del problema

L'origen de l'avaria ha estat una actualització defectuosa de la plataforma de ciberseguretat CrowdStrike, que ha fet caure la plataforma de computació al núvol Microsoft Azure.

Tant CrowdStrike com Microsoft han informat que ja han solucionat l'avaria que causava la incidència informàtica.

 

 

ARXIVAT A:
Tecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut