El productor Scott Rudin recollint un dels nombrosos guardons que ha obtingut en la seva carrera

Un nou #MeToo a Hollywood? Destapen el cas Scott Rudin d'agressions i abús laboral

Extreballadors d'un dels productors més importants de Hollywood i Broadway denuncien agressions, abús de poder i racisme

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Després de les denúncies d'abusos sexuals en la indústria de l'espectacle als Estats Units que van fer caure Harvey Weinstein i van generar el moviment #MeToo, ara es destapa un cas de cultura de treball tòxica i violenta. Extreballadors de Scott Rudin, un dels productors més importants de Hollywood i Broadway, han fet públics els abusos de poder, les agressions físiques i els racisme a què els sotmetia.

El diari The Hollywood Reporter, en un article titulat "Unhinged" (Desequilibrat), ha recollit diversos testimonis que acusen Rudin de tractar de manera violenta empleats i companys de feina.

Durant quatre dècades, el comportament de Rudin, de 62 anys, ha estat crònic, conegut i fins i tot celebrat per la premsa. El 2010, la mateixa revista el qualificava d'"home més temut de la ciutat", i el 2005 deia que era "increïblement encantador". The Wall Street Journal titulava "Boss-zilla" per referir-se a Rudin, i el mateix productor s'enorgullia d'haver "cremat" en 5 anys 119 assistents.

"Aquest article tot just grata la superfície de tot el comportament abusiu, racista i sexista de Scott Rubin", diu en un tuit la productora Megan Ellison, que va treballar amb ell.

 

Els seus treballadors expliquen, per exemple, que havien assumit més de 14 hores de treball diàries des de les 6 del matí i no plegar mai abans de les 8 del vespre.

"Tots els dies eren extenuants i horribles", diu Ryan Nelson, que va treballar amb Rudin com a assistent executiu entre el 2018 i el 2019. "N'hi havia que dormien a l'oficina, a alguns els queien els cabells i d'altres tenien úlceres. Era un entorn molt dur. Uns nivells de desànim, de descontrol, que no havia vist mai en un lloc de treball", diu Andrew Coles, un altre assistent de Rudin.

Les enrabiades de Rudin, diu l'article, han estat ben documentades durant 40 anys, fins i tot es diu que van inspirar la pel·lícula del 1994 "Nedant entre taurons", en la qual un productor fa baixar del seu cotxe un ajudant i l'abandona a la carretera. Però el moment més violent el van viure quan, el 2012, el productor va passar de l'insult, el maltracte i el menyspreu a les lesions: va trencar el monitor d'un ordinador sobre la mà d'un dels seus assistents perquè no li havia aconseguit un seient en un vol on ja no hi havia places. El jove va necessitar atenció mèdica i va deixar la feina aquell mateix dia, mentre Rudin trucava als seus advocats.

Por de les represàlies

Segons explica l'article a partir d'informacions de fonts legals, "les reclamacions d'assetjament contra Rudin no veuen la llum" i la por de represàlies ha fet que la majoria no denunciessin, fins al punt de no voler donar el nom per por de no poder treballar més.

Altres diuen que han deixat la seva carrera perquè els va fer creure que no valien per a res i fins i tot acusen el productor d'"estroncar carreres intencionadament amb mentides", com en el cas d'una noia que va deixar Rudin per anar a treballar amb Harvey Weinstein i Rudin va fer córrer que Weinstein l'hi havia robat.

Només una de les denúncies contra Scott Rudin ha prosperat. El març del 2019, en una reunió amb un publicista de SpotCo, Rudin va llençar un ordinador per la finestra de la sala de conferències. La companyia el va demandar i Rubin va ser condemnat a pagar 6,3 milions de dòlars en treballs no remunerats en vuit espectacles.

També se sap que Rudin canvia els crèdits, com a incentiu o com a càstig. "Quan al final el deixen, cosa que acaben fent en un moment o altre, arriba la venjança de l'IMDb i treu tots els crèdits que hagin pogut acumular mentre treballaven per a ell", diu un productor que va contractar un assistent traumatitzat.

Objectes estavellats i empleats traumatitzats

Caroline Rugo, coordinadora executiva del productor durant 6 mesos el 2018, diu que Rudin la va acomiadar perquè tenia diabetis del tipus 1 i havia de fer mitja hora d'exercici. Ho feia a les 5.30 i li va dir que no podia. Diu que no va denunciar Rudin per por d'entrar en la llista negra. Ara que treballa a Netflix s'atreveix a fer-ho.

Rugo explica que va veure com llençava un bol de vidre a un company que va haver de ser atès per un atac de pànic. Quan Rudin s'enfadava, diu Rugo, "ens feia esperar a l'Starbucks de l'entrada" fins que li passava.

Ryan Nelson diu que va experimentar i presenciar molts maltractaments. Va veure com el productor llençava una grapadora i qualificava de retardat un ajudant de teatre que va acabar deixant la indústria.

Un altre assistent, Miguel Cortés, es va dedicar a fer de mecànic de bicicletes durant un any després de deixar Rudin per recuperar-se de la por que li generava el productor, diu: "Soc un noi alt. Ell és més baix que jo, però em dominava."

Un altre ajudant que no vol dir el seu nom explica que li va fer netejar la cuina de l'oficina. Quan s'hi va negar, li va llençar la tassa de te que duia a la mà i va fer un forat a la paret.

Un altre dels seus últims assistents ha explicat que va esquivar una patata al forn molt grossa que li va llençar perquè el feia responsable de no saber que tenia una visita que l'esperava. "Ara busca la patata i fes-me'n una altra", li va ordenar el productor.

Un compte de Twitter obert per recollir abusos de Rudin, anomenat "Let's Talk about Scott Rudin" (Parlem de Scott Rudin), es pregunta: "Si tothom ho sap, com és que la indústria permet que continuïn els abusos que es cometen a l'oficina de Scott Rudin?" I afegeix: "És obertament racista, i verbalment (de vegades físicament) abusa dels seus empleats. No és cap secret." "Tot i això, a les empreses de cinema els agrada", conclou.

 

La ira de Rudin no només ha anat contra els treballadors, sinó també contra directors de cinema i actors, sobretot afroamericans, com Whoopi Golberg, a qui va titllar d'idiota, o contra el president Barack Obama.

Rudin és un dels homes amb més poder de la indústria de l'espectacle als Estats Units, tant al cinema com al teatre. Productor de pel·lícules com "Social Network", "No és país per a vells" o "El xou de Truman", els seus projectes han acumulat 151 nominacions als Oscars, amb 23 premis, i ha guanyat Emmys, Tonys i Globus d'Or.

ARXIVAT A:
Drets laboralsCinemaTeatreEstats UnitsCultura
Anar al contingut