Un combatent fidel a Estat Islàmic porta una bandera de l'organització (Reuters)
Un combatent fidel a Estat Islàmic porta una bandera de l'organització (Reuters)
Londres

Un informe culpa l'Aràbia Saudita de l'auge del jihadisme al Regne Unit

Troba una "connexió clara i en augment" amb les organitzacions islamistes radicals, els predicadors de l'odi i els grups jihadistes a Londres

Actualitzat

L'Aràbia Saudita és el principal promotor estranger del radicalisme islàmic al Regne Unit. Així ho afirma un informe de la Societat Henry Jackson, publicat en exclusiva per la BBC.

L'estudi parla d'una "connexió clara i en augment" entre les organitzacions islamistes radicals que reben finançament de l'exterior, predicadors de l'odi, i grups jihadistes que promouen la violència. I surt a la llum després que el Regne Unit hagi patit diversos atacs terroristes d'arrel jihadista en els últims mesos. 

L'ambaixada saudita a la capital britànica ha reaccionat assenyalant que el document fa "afirmacions totalment falses". A més, s'ha defensat exposant que l'Aràbia Saudita ha estat víctima d'atacs d'Al-Qaeda i de l'anomenat Estat Islàmic. 

El cert és que no és la primera vegada que des del Regne Unit s'apunten aquests vincles. L'any 2015, l'aleshores primer ministre britànic, David Cameron, ja va ordenar un informe sobre la influència de les organitzacions jihadistes, però no va arribar a publicar-se. 

El Regne Unit fa dècades que manté una estreta relació econòmica, diplomàtica i de seguretat amb l'Aràbia Saudita. Però dels països del Golf, aquest país és el primer de la llista dels que donen suport a individus i fundacions que promouen la "ideologia fanàtica del wahabisme", la branca més radical de l'islamisme sunnita. 

 

Anar al contingut