
Un 8M sense precedents: prop de 6 milions de treballadors secunden la vaga a Espanya
Segons dades d'UGT i CCOO, una gran part dels qui han seguit l'aturada ho han fet dins les franges de dues hores de vaga
Centenars de milers de treballadors i treballadores catalans s'han sumat aquest 8 de març a la vaga general feminista. Una gran part ho han fet sota la fórmula de dues hores d'aturada, però també n'hi ha hagut que han optat per la vaga de 24 hores, en especial a la docència.
Un total de sis milions de persones arreu de l'Estat han secundat la vaga per rebutjar la bretxa salarial, la precarietat laboral i la violència masclista. Són dades de CCOO i UGT, que han cridat a fer aturades entre dos quarts de 12 i dos quarts de 2, al matí, i entre dos quarts de 5 i dos quarts de 7 del vespre. Els dos sindicats majoritaris han xifrat en 5,3 milions de treballadors els que s'han adherit a l'aturada al matí, però després de les dues hores de la tarda han elevat la xifra.
La patronal Pimec ha constatat "una gran sensibilització per part de les empreses i els treballadors a través d'accions reivindicatives per aconseguir la igualtat real i efectiva" entre dones i homes. En un comunicat, la patronal catalana assenyala que "el seguiment de la vaga no ha estat majoritàriament la fórmula escollida". Pimec xifra en un 8,7% el seguiment de l'aturada de dues hores i en un 1,2% els treballadors que han secundat la vaga durant tota la jornada.
A la vaga s'hi han sumat les principals empreses de la indústria, els serveis i les administracions públiques, i ha anat acompanyada de la celebració de 60 assemblees i reunions a empreses i administracions públiques i al pronunciament de 20.000 comitès d'empresa i seccions sindicals.
Un 20% de seguiment a l'escola pública
L'aturada ha tingut una especial incidència en l'educació. El sindicat de professors USTEC-STEs ha xifrat al voltant d'un 20% el seguiment de la vaga del 8M als centres públics de Primària i Secundària, amb escoles que aconsegueixen el 80% i d'altres sense tant de seguiment.
La integrant de la Secretaria de la Dona del sindicat Teresa Esteve ha dit a Europa Press que, per les primeres dades de les quals disposen, el seguiment és "desigual" als centres públics, amb una àmplia mobilització dels estudiants.
D'altra banda, moltes escoles han aprofitat la jornada per parlar amb els alumnes de temes d'igualtat.

Seguiment desigual al món universitari
A les universitats, el seguiment de la vaga està sent desigual. A l'Autònoma, on s'han suspès unes quantes classes, 200 estudiants han passat la nit a la Facultat de Lletres i, a primera hora del matí, han tallat l'autopista AP-7. A l'UB s'han tancat les facultats de Geografia i Història i Filosofia.

Pel que fa a la UPC, el seguiment ha estat massiu durant el matí a cinc dels seus centres.
A Lleida, un centenar d'universitàries de diferents facultats de la UdL han tallat des de dos quarts de 8 fins a les 10 del matí el pont de la universitat. Després han fet una marxa fins a la plaça de Sant Joan. La UdL ha suspès un 35% de les classes per falta d'alumnes o absència de professors.
La CGT denuncia uns mínims "abusius" al sector de la salut
La presència femenina és majoritària a la sanitat. A Catalunya, tres de cada quatre professionals del sector són dones. Per llei, en dies de vaga, s'han de mantenir en ple funcionament serveis com ara cures intensives, radioteràpia, quimioteràpia o Urgències. Així, doncs, els serveis mínims s'han centrat en les consultes mèdiques o cirurgies menors, que es poden reprogramar.

Professionals de salut de Catalunya s'han concentrat davant centres sanitaris al matí d'aquest dijous amb motiu de la jornada de vaga feminista i per reclamar la fi de les discriminacions de gènere. El sindicat CGT, que cridava a fer 24 hores de vaga, ha criticat que s'han fixat uns serveis mínims "abusius". Per la seva banda, CCOO ha xifrat en un 80% de mitjana l'adhesió a l'aturada de dues hores.
A més a més, treballadores de la neteja de diversos hospitals catalans han convocat concentracions reivindicatives.
Mobilitat complicada a primera hora
Els problemes de trànsit s'han acumulat a primera hora pels successius talls en punts estratègics de la xarxa viària catalana, com la C-55 a Manresa o els accessos a Barcelona. Això ha complicat la mobilitat al matí en un dia amb menys trens i autobusos.
S'han establert uns serveis mínims del 33% a Rodalies i Regionals de Renfe, que ha detectat una baixada del 25% dels usuaris. Tot i les molèsties, els viatgers es mostraven comprensius amb la vaga. Pel que fa al metro i als autobusos, els serveis mínims eren del 50% en hores punta i del 25% la resta de la jornada. Segons TMB, però, el funcionament ha acabat sent sensiblement superior.
