Treballs per traslladar al cementiri els cossos trobats en el pati de l'Hospital Nasser (Reuters/Ramadan Abed)

Troben desenes de cossos en fosses comunes a l'Hospital Nasser de Khan Yunis, al sud de Gaza

Almenys 16 persones, la majoria infants, han mort a Rafah en el bombardeig de dues cases per part de l'exèrcit d'Israel

Actualitzat

Fins a 210 cossos han estat recuperats, ara per ara, des de divendres, de fosses comunes localitzades a l'Hospital Nasser de Khan Yunis, població del sud de la Franja de Gaza que va ser atacada i ocupada per l'exèrcit israelià durant quatre mesos.

Les Forces de Defensa d'Israel (FDI) van marxar de Khan Yunis el 7 d'abril, deixant un rastre de mort i destrucció que inclou els dos principals hospitals de la zona, l'Amal i el Nasser. 

Dues setmanes més tard, el balanç de víctimes causades per la presència militar israeliana continua creixent.

Aquest diumenge encara s'ha trobat una fossa amb 50 o 60 cossos a l'Hospital Nasser de Khan Yunis (Reuters/Ramadan Abed)

Aquest diumenge encara s'ha trobat una nova fossa, al pati de l'Hospital Nasser, amb entre una cinquantena i una seixantena de cossos. Fonts de la Defensa Civil de Gaza han explicat que a alguns "se'ls va treure la roba, la qual cosa indica sens dubte que van ser detinguts, torturats i sotmesos a maltractaments per part de l'exèrcit d'ocupació". 

"Van ser executats a sang freda i enterrats amb piconadores militars", ha afegit Hamas, que considera que aquest últim descobriment "reafirma l'extensió de les atrocitats i crims comesos per l'exèrcit d'ocupació sionista".

L'exèrcit israelià, per la seva banda, parla d'una "operació precisa i limitada" a Khan Yunis, justificada per la presència d'integrants de Hamas i la Jihad Islàmica.

Columna de fum causada pels bombardejos d'Israel a Rafah (Reuters/Mohammed Salem)

A la zona, segons declaracions a l'agència EFE d'un portaveu de Defensa Civil, independent de Hamas, encara hi ha uns 2.000 desapareguts, una xifra que les autoritats de la Franja rebaixen a almenys mig miler.

El tràgic episodi de l'Hospital Nasser és semblant a l'ocorregut a l'Hospital Al-Shifa, el més important del nord de la Franja, que va quedar inoperatiu després de dues setmanes de setge per part de l'exèrcit israelià. Quan va retirar-se, s'hi va trobar una fossa amb una desena de cossos; a la zona, en total, se'n va recuperar uns 400.


Salven una nena del ventre de la mare, morta en un bombardeig

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha promès aquest diumenge augmentar "la pressió militar i política" sobre Hamas "en els pròxims dies".

En un missatge de vídeo emès a les portes de la Pasqua jueva, ha argumentat que aquesta "és l'única manera d'alliberar els nostres ostatges i d'aconseguir la victòria". 

Dos infants davant d'un dels dos habitatges destruïts per les bombes a Rafah (Reuters/Mohammed Salem)

Aquest diumenge, tot i que la temuda ofensiva sobre Rafah encara no ha començat, hi ha hagut un nou atac israelià sobre aquesta ciutat que ha causat la mort d'almenys 16 civils quan dues cases han quedat destruïdes per les bombes.

La majoria de les víctimes mortals, 14, eren infants.

La criatura salvada del ventre de la seva mare haurà d'estar un temps en una incubadora (Reuters/Mohammed Salem)

Entre els supervivents, una nena, un nadó encara, de 30 setmanes de vida, salvada amb una cesària del ventre de la seva mare, morta en el bombardeig. Es deia Sabreen Al-Sakani i ha perdut la vida al costat del seu marit i de la filla de tots dos, la petita Malak

Rami Al-Sheikh, oncle de la nena, ha explicat que "estava feliç per l'arribada al món de la seva germana" i que volia que es digués Rouh, que en àrab vol dir "esperit".

Tres nadons en una incubadora, un exemple de l'escassetat de material sanitari a la Franja (Reuters/Mohammed Salem)

La criatura ha pesat 1,4 quilos, està estable i evoluciona favorablement, segons Mohammed Salama, el metge que en té cura, que calcula que estarà 3 o 4 setmanes a l'hospital de Rafah, on els nadons comparteixen incubadora a causa de la falta de material en la maternitat. "Ha nascut òrfena", remarca Salama. 


13 infants de la mateixa família

També han mort 13 nens i dues dones, tots de la família l'Abdel Al, segons les autoritats sanitàries palestines.

"Tota la meva identitat ha estat eliminada, la meva dona, els meus fills... tothom", es lamentava Mohammad al-Behari, que encara no havia pogut recuperar els cossos de la seva filla i la seva neta de sota la runa.

"No ens queda res en aquesta vida per plorar", diu, abans de preguntar-se: "Quan perds els fills, quan perds les persones més pròximes i que més estimes, com t'has de sentir?"

Cerca de supervivents entre la runa d'un dels habitatges destruïts per les bombes (Reuters/Mohammed Salem)

Aquest matí, després de les escenes de pànic de la nit, els supervivents buscaven entre la runa. Umm Hassan Kloub, una dona de 35 anys, explica com "el malson d'una explosió" els ha despertat de cop quan dormien i que "un plafó ha caigut sobre els nens". 

"En tot moment vivim en el terror, no sabem si viurem o morirem", afegeix.

Familiars ploren al costat del cos d'un infant mort en el bombardeig de Rafah (Reuters/Mohammed Salem)

Només en les últimes vint-i-quatre hores, 48 persones més han perdut la vida a Gaza a causa de l'ofensiva israeliana, iniciada el 7 d'octubre arran de la incursió de Hamas en territori israelià en què van morir 1.170 persones, majoritàriament civils, i més de 250 van ser capturades i traslladades a la Franja. D'aquestes, 129 encara són a la Franja, incloses 34 que haurien mort.

En aquests sis mesos i mig, d'altra banda, han mort fins a 34.097 gazians, la majoria infants i dones, segons les autoritats sanitàries de la Franja.

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza
Anar al contingut