Titanosaure
El titanosaure és un dels últims dinosaures que van viure a Europa abans que s'extingissin

Troben al Pallars restes d'un possible segon coll de titanosaure: "És una sorpresa"

La confirmació d'un nou exemplar d'aquestes característiques al Pirineu suposaria un gran avenç científic per entendre aquesta espècie prehistòrica

Enllaç a altres textos de l'autor

Pau Rovira

Corresponsal de Catalunya Ràdio a l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà

Els paleontòlegs encara es mostren prudents, però tot apunta que han tocat os. Una nova excavació al Pallars Jussà ha fet sortir a la llum les restes del que podria ser el coll d'un titanosaure, un enorme dinosaure propi d'aquesta zona que hi va viure en l'última etapa d'aquesta espècie, just abans de la seva extinció.

Àngel Galobart, director del museu de la Conca Dellà i investigador de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, que lidera les expedicions, manté la cautela, però assegura que aquests nous fòssils són molt similars al coll de titanosaure que ja van extreure a Orcau l'any 2014.

"Per una banda, és una sorpresa; per l'altra, sentim incredulitat, però també esperança que estigui tan sencer com sembla."

Extracció del primer coll de titanosaure, localitzat al Pallars l'any 2014
Extracció del primer coll de titanosaure, localitzat al Pallars l'any 2014 (3Cat)

Aquella primera es va considerar una peça única i excepcional i, per tant, trobar-ne una segona tindria un gran valor perquè, com destaca Galobart, "n'hi ha molt pocs al món i, a Europa, encara menys". Si es confirma, doncs, aquesta nova troballa pot obrir noves vies d'investigació.

"Tenir més exemplars i poder-los comparar amb el primer ens permetrà caracteritzar molt millor aquesta espècie."

A banda del que podria ser aquest segon coll de titanosaure del Pallars, al seu voltant també s'hi han trobat diversos ossos de les potes i del crani.

A la recerca dels últims dinosaures

Aquesta intervenció, que es va iniciar a mitjans de maig, acabarà a finals d'aquest mes de juny i forma part d'una nova campanya d'excavacions paleontològiques que té per objectiu desenterrar restes fòssils dels darrers dinosaures d'Europa.

En aquest sentit, a més d'aquestes excavacions del Jussà, s'hi ha de sumar l'actuació que està en marxa a la Noguera, en territori del Geoparc Orígens. En aquest cas, estan apareixent dotzenes d'ossos de, com a mínim, dos dinosaures de grans dimensions.

 

ARXIVAT A:
CiènciaRecerca científica
Anar al contingut