La cova indonèsia on s'han trobat les pintures rupestres més antigues del món (EFE/Universitat de Griffith)

Tres humans i un porc: descobertes les pintures rupestres més antigues del món a Indonèsia

Una nova tècnica de datació ha revelat que les primeres mostres d'art d'aquest tipus són molt més velles del que es pensava: tenen almenys 51.200 anys

Redacció/AgènciesActualitzat

Tres figures humanes que interactuen amb un porc salvatge. És la representació que ha trobat un equip de científics australians a Indonèsia, que suposa la pintura rupestre figurativa més antiga del món, de 51.200 anys.

El descobriment ha estat possible gràcies a una nova tècnica de datació, que ha revelat que les pintures de les coves càrstiques a l'illa indonèsia de Cèlebes --on s'ha trobat aquesta mostra d'art rupestre-- tenen 5.700 anys del que s'havia estimat inicialment, i permet confirmar que les primeres representacions d'aquest tipus són molt més antigues del que es pensava.

El 2014, un grup d'investigadors australians i indonesis va apuntar que les pintures descobertes en set coves del sud-est de Cèlebes tenien entre 17.400 i 39.900 anys d'antiguitat o més. El 2020, un altre equip de científics anunciava la troballa d'una altra pintura de 43.900 anys; i el 2021 van localitzar una altra pintura d'un porc que tenia 45.500 i que es convertia així en la més antiga del món.

Aquesta és la pintura rupestre de 51.200 anys descoberta en una cova a Indonèsia (EFE/Universitat de Griffith)

Però un nou estudi publicat aquest dimecres a la revista Nature certifica l'antiguitat de les peces, amb una nova datació més precisa i noves tècniques, que revelen que les pintures de Cèlebes són milers d'anys més velles.

Nova datació amb un mètode amb làser

Per fer l'estudi, un equip liderat per Maxime Aubert de la Universitat de Griffith a Austràlia ha seguit un mètode de datació alternatiu conegut com a sèries d'urani per ablació làser (sèries LA-U) per tornar a avaluar algunes d'aquestes pintures rupestres.

Aquest nou mètode fa servir un làser acoblat a un espectròmetre de masses per analitzar mostres de carbonat càlcic amb detall i calcular l'edat amb més precisió. Així, els investigadors van descobrir que la pintura que creien que tenia 43.900 anys en té com a mínim 48.000; però és que també van analitzar una altra pintura sense datar, la de les tres figures humanes i el porc, i van descobrir que es va fer almenys 51.200 anys enrere, la més antiga que s'ha trobat mai.

Els autors de l'estudi consideren que el mètode que s'ha fet servir és molt més ràpid i rendible, menys destructiu per a les obres d'art i millora la precisió si es compara amb els mètodes utilitzats fins ara.

Sobre les conclusions de la investigació, els autors asseguren que posa en dubte que la representació de figures humanes i l'ús de la composició narrativa, és a dir, pintar escenes per transmetre un significat, no van ser comuns en les mostres artístiques fins a finals del pleistocè tardà --fa entre 11.000 i 14.000 anys--, tal com s'havia defensat fins ara.

 

ARXIVAT A:
CiènciaÀsia
Anar al contingut