La sortida d'Anna Molas de la comandància de la Guàrdia Civil
La sortida d'Anna Molas (esquerra) de la comandància de la Guàrdia Civil
Barcelona

Tercer dia d'interrogatoris de la Guàrdia Civil, amb polèmica sobre qui els ordena

És el torn del director general de Difusió, Ignasi Genovès, i la cap de comunicació d'Afers Exteriors, Anna Molas

RedaccióActualitzat

Tercer dia de declaracions d'alts càrrecs del govern a la comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona per l'1-O. Aquest divendres ha estat el torn del director general de Difusió, Ignasi Genovès, i la cap de comunicació d'Afers Exteriors, Anna Molas. Tots dos han estat citats en relació amb les investigacions dels preparatius del referèndum de l'1 d'octubre.

La cap de comunicació d'Afers Exteriors, Anna Molas, ha declarat primera. Ha estat un parell d'hores dins de la comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona, a Travessera de Gràcia. A la sortida, Molas no ha fet declaracions, acollint-se al secret de sumari.

Ignasi Genovès també ha declarat durant un parell d'hores sobre la campanya de publicitat del registre de catalans residents a l'exterior, segons han confirmat fonts properes al cas. Genovès ha sortit de la caserna de Travessera de Gràcia, a Barcelona, cap a dos quarts de tres de la tarda. Genovès tampoc ha volgut explicar als mitjans la seva decaració.

En els dos casos, la Guàrdia Civil no ha vist motius perquè el jutge els investigui després de la seva declaració.

Interrogatoris en el punt de mira

Aquests interrogatoris arriben l'endemà que el Tribunal Superior de Justícia assegurés en un comunicat que cap jutge els ha ordenat i que no hi ha nous investigats en la causa que porta el jutjat d'instrucció número 13. Això, malgrat que la Guàrdia Civil ha comunicat a dos dels interrogats aquests dies que els considera investigats, la nova denominació per al que antigament es coneixia com a "imputat".

La Generalitat ho denunciarà

Per la seva banda, la Generalitat ja ha anunciat que denunciarà la Guàrdia Civil i, si cal, el jutge, perquè considera que actuen fora de la legalitat.

El president Carles Puigdemont ha qüestionat que aquestes indagacions siguin legals, i el conseller de Justícia, Carles Mundó, creu que si la Guàrdia Civil no actua per ordre judicial és urgent saber per ordre de qui ho fa.

Què pot fer la Guàrdia Civil?

El portaveu de Jutges per la Democràcia, Josep Antoni Rodríguez Sáez, ha explicat a Catalunya Ràdio que no cal que un jutge demani cap interrogatori perquè la policia citi algú a declarar.

Segons Rodríguez, però, el que no poden fer les forces de seguretat és imputar ningú, com ahir va tornar a fer la Guàrdia Civil amb el director general de Comunicació del govern, Jaume Clotet.

Va anar a declarar en qualitat de testimoni per la posada en marxa del web del Pacte Nacional pel Referèndum, i, quan li van dir que passava a ser "investigat", el que abans es coneixia com a "imputat", va acollir-se al seu dret a no declarar. Tampoc va fer declaracions a la sortida perquè el cas està sota secret de sumari.

També va declarar ahir el coordinador del Pacte, Joan Ignasi Elena, que va mostrar el seu malestar i va assegurar que ell representa milers de persones i entitats que van voler impulsar un referèndum pactat amb el govern espanyol.

Anar al contingut