Contenidors a Torres de Segre
El consistori creu que els perjudica ser un dels pocs municipis de la comarca que no té sistema de recollida porta a porta (3Cat)

"Tenim molt turisme de brossa": Torres de Segre apuja la taxa de residus un 80%

El consistori argumenta l'increment d'aquest impost, en part pel sobrecost d'haver-se de fer càrrec de les deixalles que deixen els veïns de pobles propers que utilitzen el sistema porta a porta

Enllaç a altres textos de l'autor

Júlia Albacar

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida.

L'Ajuntament de Torres de Segre, al Segrià, ha augmentat la taxa de la recollida de brossa un 80%. Una pujada que molts veïns veuen "excessiva", i que pot arribar a significar una taxa de 175 euros en domicilis particulars.

El consistori atribueix aquest increment a la pujada de costos de la recollida, però també al fet que són un dels únics municipis de la comarca que no compta amb sistema porta a porta.

Això fa que molts veïns dels pobles propers es desplacin fins a Torres de Segre per llençar les escombraries, una situació que es coneix com a "turisme de brossa", i que segons l'alcalde del municipi, Axel Curcó, augmenta considerablement el cost de gestionar els residus.

"En el nostre cas, passa [que paguem molt] perquè som un municipi envoltat de municipis que tenen el sistema porta a porta. Llavors, tenim molt turisme de brossa."

"Com més brossa generes del contenidor de la resta, més pagues de taxa de brossa", explica Curcó.

L'actual govern municipal assegura que ha de seguir utilitzant l'actual sistema de contenidors perquè els van canviar fa poc i encara no els han amortitzat. Però lamenten que, en el seu moment, el Consell Comarcal no decidís aplicar el sistema porta a porta al conjunt del territori.

Des de l'ens comarcal, que no han volgut fer declaracions, defensen que l'elecció del sistema de recollida la va fer cada ajuntament. Però Curcó defensa que va ser un error.

"No s'hauria d'haver optat per la llibertat de tria, perquè això ha generat unes diferències comarcals tremendes."


Els veïns, preocupats i molestos per la pujada

La pujada del 80% de la taxa de residus no ha agradat a molts veïns, que consideren que es tracta d'un increment molt significatiu. Alguns d'ells, amb pensions escasses, consideren que els dificultarà força el dia a dia.

"Si anem apujant els impostos, els jubilats, a poca cosa podrem arribar."

D'altres, expliquen que l'increment s'ha notat en uns 40 euros "ben bons", una pujada que representen "molts diners, amb un salari base".

Per a un particular, la taxa pot arribar a ser de 175 euros, però als comerços també s'ha notat l'augment: "Només del local he pagat 256 euros de taxa."

 

Anar al contingut