Tancs tortuga i motos de cros, les noves armes de Rússia a Ucraïna

La durada de la guerra i l'altíssima xifra de baixes porten els soldats russos a tunejar els tancs de forma rudimentària per salvar-se dels drons i conduir motos per moure's més ràpid pel front

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Xesco Reverter

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@xescoreverter
Actualitzat

Aquesta primavera, els pilots de drons ucraïnesos van començar a topar-se amb uns vehicles que no havien vist mai al camp de batalla. Al principi, s'havien de fregar els ulls per entendre què eren fins que es van adonar que es tractava de vells tancs russos T-62 o T-72 precàriament tunejats.

Al cos del carro de combat s'hi havia afegit a sobre una espècie de gàbia de metall que va fer que els bategessin com a tancs tortuga. Ràpidament, aquests vehicles han anat proliferant i els mecànics de les unitats russes els han anat perfeccionant. Els tunegen amb el que poden i com poden a base de les planxes de ferro de gruix variable que poden arreplegar i moltes hores de soldador. 

Un exemple de tanc tortuga a la guerra d'Ucraïna

Avantatges dels tancs tortuga

I quina és la funció d'aquestes caixes de ferro? Doncs mentre els enginyers professionals de l'exèrcit no troben una solució millor, es tracta de dotar els tancs d'un escut que freni els drons ucraïnesos que saben trobar molt bé els punts febles dels tancs russos, com la torreta, les cadenes o les sortides de ventilació.

La idea és que quan els drons exploten a certa distància de l'objectiu, ni que sigui uns centímetres o un metre, l'ona expansiva i el raig d'escalfor que emeten perden part de la potència i no fan tant de mal com si impactessin directament a la carcassa original del carro de combat, que, juntament amb els tripulants, té més possibilitats de sobreviure.

L'escut és una tecnologia tosca i no sempre és efectiva, sobretot quan rep projectils de potència considerable disparats, per exemple, des d'un altre tanc, però resol parcialment el problema del desafiament dels drons. 

Els tancs russos, com els occidentals, estan dissenyats abans de l'era dels drons, que ha estat la gran novetat de la guerra a Ucraïna.

Abans, un carro de combat havia d'aguantar forts impactes d'artilleria, i si tenia algun punt feble no era tan greu perquè difícilment un projectil llançat per un altre tanc tocaria aquell racó. Ara, en canvi, els drons són extremadament precisos i tots dos exèrcits els poden fer entrar i explotar per l'escotilla d'un tanc o la porta d'una trinxera.

Després de gairebé dos anys i mig de guerra, russos i ucraïnesos s'han hagut d'anar adaptant als canvis tecnològics de l'altre, modificant tàctiques i estratègies ofensives i defensives. 

Si bé al principi van ser els ucraïnesos els més creatius a l'hora d'emmotllar-se a les noves dinàmiques, els russos han recuperat terreny i competeixen per guanyar la cursa de l'avantatge tecnològic, que pot ser vital per al desenllaç de la guerra. 

El dron destrossa la gàbia del tanc tortuga, però no fa tant de mal a la carcassa original del carro de combat

Els inconvenients dels tancs tortuga

Els tancs tortuga també tenen els seus inconvenients: l'escut de ferro els fa més lents i més pesants, el pilot té mala visibilitat, no poden maniobrar gaire el canó i entrar i sortir de l'interior és més incòmode per als soldats. Els russos, però, no els utilitzen en combats sinó sobretot per obrir-se pas en camps de mines, liderar columnes de blindats o per traslladar personal o material a primera línia. 

Aquesta setmana, els ucraïnesos han capturat el primer tanc tortuga al front del Donbàs i han pogut apreciar de prop les innovacions rudimentàries però més o menys efectives de l'enemic. Un soldat que no es vol identificar de la brigada mecanitzada separada número 22 l'analitza encuriosit i explica:

"No tinc ni idea com ho han fet però les cadenes estan protegides. A la part del darrere, un projectil ha explotat i ha doblegat una mica la planxa. La protecció és útil perquè impedeix que toquin les parts baixes. Dona a la tripulació un cert avantatge per un petit període de temps."


Les motos de cros, la nova cavalleria

Els tancs tortuga no són l'única innovació barata recent de les tropes russa, també n'hi ha de dues rodes. L'exèrcit de Putin ha incorporat les motos de cros al camp de batalla. Li serveixen per accedir més ràpidament al front, són molt més àgils i corren més que els blindats de transport i són menys atractives per a un enemic curt de munició que prefereix gastar-la si sap que matarà de cop més d'un o dos enemics.

I pel que es distingeix de les imatges, no són motos fetes a les fàbriques de l'exèrcit sinó aparells civils comprats en qualsevol botiga de motocicletes.

En altres guerres, els exèrcits també han utilitzat motos per traslladar-se pe bé que era més aviat per la rereguarda. La novetat aquí és que ho fan a primera línia de front i viatgen amb elles fins a les trinxeres de primera línia. No es té constància que sigui una pràctica generalitzada a totes les unitats russes, però sí que s'aprecia que cada cop se n'utilitzen més.

Fins i tot, i perquè els drons amb càmeres tèrmiques no les detectin per l'escalfor del motor, recentment s'han començat a introduir motos elèctriques i no només de motor de combustió.  

La contrapartida és que els soldats estan molt més exposats i Ucraïna de tant en tant sí que els persegueix i els intercepta. Però ja hi ha soldats creatius que han trobat una possible solució, una moto embolcallada amb una reixa com que la que es veu al vídeo de sota que algun dia potser frenarà un dron i els salvarà la vida. No es té constància, encara, de la seva efectivitat en combat. 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut