Suplanten l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia per estafar empreses cobrant impostos

Truquen dient que hi ha hagut un problema en la domiciliació dels impostos de les escombraries i de l'IBI i demanen el pagament per transferència bancària

Actualitzat

L'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia ha avisat empreses i ciutadania que no se'n refiïn si reben una trucada i un whatsapp reclamant el pagament de tributs per transferència bancària perquè és una estafa. I ha recordat que ni el consistori ni l'Organisme de Gestió Tributària "no utilitzen mai aquests canals per reclamar rebuts pendents".


L'alarma va saltar a principis de mes, quan diverses empreses es van posar en contacte amb l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia. Havien rebut una trucada en què es feien passar per personal administratiu del consistori i els informaven que hi havia hagut un problema en la domiciliació bancària de l'impost de les escombraries i de l'IBI.

Posteriorment, aquestes mateixes empreses van rebre un missatge de WhatsApp on se'ls donaven tots els detalls per fer la transferència i així evitar recàrrecs per endarreriments en la liquidació d'aquests tributs. Aquesta manera d'operar va despertar recels entre les potencials víctimes i totes van coincidir que el més prudent era trucar a l'Ajuntament.

El missatge de WhatsApp que els delinqüents van enviar després de trucar les empreses a qui intentaven estafar (3Cat)

Pere Vernet i Caldú, l'alcalde de Sant Sadurní d'Anoia, ens explica que el primer que van fer va ser informar la ciutadania sobre aquesta estafa:

"L'administració no contacta mai per WhatsApp. En el cas que hi hagi una trucada, intentem que es vingui presencialment per donar fe que realment som l'Ajuntament. Cal insistir molt per evitar que ens estafin. Com a administració hem d'estar molt alerta i sempre presentar denúncia. Nosaltres n'hem fet dues, una per estafa i una per usurpació d'identitat."

Es tracta d'un cas de "vishing" o, cosa que és el mateix, una versió evolucionada del "phishing", al qual ja hi podem estar més acostumats. Ja no ens envien un enllaç on ens poden "pescar" si hi cliquem. Ara és una persona que trucant aporta credibilitat de cara a les possibles víctimes. Tampoc és habitual que els delinqüents es facin passar, de viva veu, per un ajuntament.

Una persona truca per telèfon, en una imatge d'arxiu (3Cat)

S'investiga si les persones que trucaven eren conscients que estaven cometent un delicte o bé també van ser estafades fent-los creure que teletreballaven per a una empresa subcontractada per l'Ajuntament.

Pere Plassa Carrera, el cap de l'ABP de l'Alt Penedès dels Mossos d'Esquadra, assegura que sembla que la ràpida denúncia de les empreses hauria permès que aquesta estafa quedés només en un intent. Tot i així, estan mirant d'esbrinar si algú ha acabat fent la transferència. De moment no consten denúncies de particulars, que podrien caure amb més facilitat en aquest tipus d'estafa.

"La investigació està en curs. Ara, no serà fàcil esbrinar l'autoria perquè aquest tipus de delictes pot ser que tinguin l'origen en països estrangers. Hem de trobar el punt d'inici del fet delictiu."

Els Mossos expliquen que han creat una regió virtual que investiga tots els delictes provinents de la xarxa i que afecten Catalunya. "Ja no treballem des del territori, sinó amb una visió més global."

Una persona clica sobre un enllaç fraudulent en un cas de "phishing" (3Cat)

Les estafes per internet, en creixement exponencial

És com el joc del gat i la rata. Mentre els cossos policials detecten i neutralitzen les estafes i la ciutadania cada cop està més sensibilitzada per no caure en el parany, els delinqüents també fan evolucionar els seus delictes i fan servir tots els trucs possibles per aportar la màxima credibilitat i així aconseguir el seu objectiu.

Dades en mà, l'Autoritat Catalana de la Protecció de Dades va rebre durant el 2023 un 22% més de denúncies respecte al 2022 per estafes en què es podien comprometre les dades personals o directament es va caure a fer transferències bancàries a suposades empreses o institucions a través de missatges. Es calcula que hi podria haver al voltant d'un milió i mig de persones afectades a tot Catalunya.

 

ARXIVAT A:
Policial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut