L'obra de Klimt durant la subhasta a Viena
L'obra de Klimt durant la subhasta a Viena (Reuters/Leonhard Foeger)

Subhastada a la baixa una obra de Klimt desapareguda 100 anys: s'ha venut per 30 milions

"El retrat de la senyoreta Lieser" s'havia valorat inicialment en 50 milions d'euros i s'ha subhastat a Viena

Redacció/AgènciesActualitzat

"El retrat de la senyoreta Lieser", una de les últimes obres de Gustav Klimt, s'ha subhastat aquest dimecres a Viena. La peça s'ha acabat venent per 30 milions d'euros, una quantitat que està molt per sota del que s'esperava. 

L'obra de l'artista modernista, que s'havia valorat en fins a 50 milions d'euros, va ser un encàrrec d'una família jueva i va quedar inconclusa quan Klimt va morir el febrer de 1918. Posteriorment, va estar desapareguda durant gairebé 100 anys.

La casa de subhastes vienesa imKimsky, que la tardor passada va rebre l'encàrrec d'organitzar la venda per ordre de l'actual propietari, ha quedat decebuda pel preu final que s'ha pagat.

La subhasta, que ha començat amb un preu de 28 milions d'euros, només ha tingut tres licitacions més abans d'arribar als 30 milions d'euros finals, tot i que el subhastador ha posat especial interès perquè arribessin ofertes més elevades.

 

Moltes expectatives

La sortida a la venda d'aquesta obra havia generat moltes expectatives. Fins al punt que s'havia especulat que l'oferta final podria arribar fins als 70 milions d'euros, pel fet que es va perdre la pista de la peça el 1925 i no es va localitzar fins fa poc.  

A banda, també s'esgrimia la qualitat artística d'un quadre que anunciava una nova etapa pictòrica del mestre austríac. Tot i vendre's per un preu molt inferior al que s'esperava, "El retrat de la senyoreta Lieser" és l'obra d'art més cara subhastada mai a Àustria.

El quadre exposat a la casa de subhastes
El quadre exposat a la casa de subhastes(Reuters/Leonhard Foeger)

 

Una llarga història al darrere

La subhasta també havia generat molt interès pels dubtes que hi havia sobre si la peça havia estat robada durant la dictadura nazi a Àustria (1938-1945) a la família d'industrials jueus que la va encarregar i que en va pagar l'equivalent a 120.000 euros actuals.

Diversos membres de la família van aconseguir fugir d'Àustria durant el nazisme, però Lilly Lieser, una coneguda mecenes de l'època, va ser assassinada al camp d'extermini nazi d'Auschwitz.

Després de la Segona Guerra Mundial, les filles de Lieser van tornar a Àustria i van reclamar els béns confiscats pels nazis, però el quadre no constava a l'inventari. 

L'obra va ser vista per darrer cop el 1925, any en què està datada una fotografia en blanc i negre captada durant els preparatius d'una retrospectiva de Klimt celebrada el 1926, i en la qual no se sap si es va arribar a exposar.

Ara se sap que en un moment indeterminat el quadre va ser venut i des de la dècada dels seixanta va estar en una mansió als afores de Viena.

La casa de subhastes, que no va trobar proves que el retrat fos espoliat pels nazis, va posar com a condició per organitzar la subhasta que l'actual propietari compartís amb els hereus de la família Lieser l'import de la venda.

 

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut