Barcelona

SOS Racisme denuncia la criminalització dels manters

L'ONG alerta que les detencions no es fan al moment, les identificacions fotogràfiques posteriors són poc rigoroses i les penes màximes de dos anys de presó són desproporcionades

Judith BurrullActualitzat

SOS Racisme denuncia la criminalització dels manters per part de la Guàrdia Urbana i la Fiscalia, i demana a l'Ajuntament de Barcelona que es qüestioni "la gestió policial del conflicte" i que explori altres vies. 

L'ONG ha portat la defensa de 44 manters que van ser detinguts de manera irregular a Barcelona des del 2010. D'aquest 44 casos, 12 van ser agredits físicament per la policia local per vendre al carrer. 

Dels 44 detinguts, 18 van ser acusats d'atemptat contra l'autoritat, i només en 5 ocasions els policies els van notificar el delicte en el mateix moment dels fets.

SOS Racisme denuncia justament que aquesta és un pràctica cada cop més habitual a la Guàrdia Urbana, denunciar els manters dies o fins i tot mesos després del delicte. També que se'ls denuncia sistemàticament per atemptat contra l'autoritat i no només per venda ambulant, i se'ls aplica el màxim de les dues penes possibles, que van de sis mesos a dos anys de presó per cada delicte. Per l'ONG són mesures penals desproporcionades. 

Dels 44 casos, 7 van poder demostrar que no eren allà en el moment dels fets, i per tant, són identificacions errònies o atestats policials defectuosos, tal com denuncia l'ONG. Tot i així, la fiscalia segueix el principi de veracitat dels agents i mai creu la versió dels manters.
 

 

L'associació, que defensa les víctimes de discriminació i racisme des de fa 25 anys, parla del "top manta" com a fenomen complex, i que, per tant, cal abordar aspectes com el turisme massiu, l'ús de l'espai públic, el comerç i les lleis: d'estrangeria, Codi Penal, ordenances municipals, etc.

♦ Barcelona incrementarà les mesures per impedir el comerç ambulant il·legal

Tot i els contactes amb l'Ajuntament de Barcelona, no s'ha arribat a cap acord per reduir la pressió contra el col·lectiu manter. Pel que fa a l'abordatge policial, l'ONG afirma que partim d'un racisme estructural i institucional que "tolera" pràctiques abusives de determinats agents de la Guàrdia Urbana: identificacions per perfils ètnics, detencions il·legals, denúncia penal per un delicte contra la propietat industrial en lloc d'administrativa per la venda al carrer. Consideren prioritari que es deixin de vulnerar els drets humans d'aquest col·lectiu. 

Per últim, SOS Racisme lamenta que només un 10 per cent dels delictes d'odi i racisme es denuncien. 
 

Anar al contingut