Imanol Pradales i Pello Otxandiano s'estrenaven com a candidats a les eleccions (EFE)

El PNB aguanta l'embat de Bildu i podrà seguir governant malgrat empatar en escons

Els abertzales aconsegueixen el millor resultat de la història, però els nacionalistes queden al davant en nombre de vots

Ferran Vila CabanasActualitzat

El PNB i EH Bildu han empatat a 27 escons després d'un frec a frec que ha situat els nacionalistes com a guanyadors de les eleccions, amb el 35% dels vots, però amb els abertzales trepitjant-los els talons, amb el 32% dels sufragis.

D'aquesta manera, l'esquerra abertzale aconsegueix el millor resultat de la història. El PSE ha millorat els resultats d'ara fa quatre anys i ha obtingut 12 escons; el PP en puja un i n'ha aconseguit 7, Sumar n'ha obtingut 1 i Vox manté el que tenia. Podem, que en tenia 6, ha quedat fora del Parlament.

Aquestes eren les eleccions més disputades de la història entre el PNB i EH Bildu: l'hegemonia dels nacionalistes bascos estava en risc, i per primera vegada en 40 anys, l'esquerra abertzale podia guanyar.

Finalment, tots dos partits han quedat lluny de la majoria absoluta, que se situa en els 38 escons, però el PNB i el PSE en sumen 39 i podrien mantenir l'actual pacte de govern.

La participació en aquests comicis ha estat del 62,5%.

 

El PNB assumeix "la iniciativa de formar govern"

El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha comparegut poc abans de dos quarts d'onze de la nit, acompanyat pel candidat Imanol Pradales. Entre aplaudiments i crits de "lehendakari", Ortuzar ha destacat que el partit assumeix el repte de formar govern:

"La societat ha votat per un govern liderat pel PNB i per un govern plural."

El líder jeltzale ha definit el PNB com la primera força política, amb una diferència de 30.000 vots i empatats amb la segona força. Pradales ha insistit en el mateix missatge de victòria:

"Hem guanyat aquestes eleccions."

Ortuzar ha explicat que ara s'obre una nova etapa i que a partir de dilluns es posaran en contacte amb la resta de forces per formar govern.
Pradales ha promès actuar "amb generositat i exemplaritat".

El partit ha celebrat els resultats com un èxit electoral (EFE/Luis Tejido)

Otegi: "Estem pendents de l'escó 28"

EH Bildu llegeix els resultats en clau històrica. Arnaldo Otegi ha explicat que ha estat una "gran proesa" i ha apuntat que els resultats encara podrien ser més importants:

"Estem pendents de l'escó 28, que encara podríem guanyar."

El candidat Pello Otxandiano ha assegurat que s'ha entrat en un nou cicle:

"Hem fet un pas endavant en la nova direcció i no fallarem. En 10 anys hem passat de deu escons de diferència a zero escons. Estem al centre del mapa polític."

Otegi i el candidat Otxandiano han estat rebuts entre aplaudiments i amb el crit "Jotake irabazi arte" ("Sense parar fins a guanyar"), que el mateix líder abertzale ha corejat des del faristol.

Otegi ha dirigit també un missatge en castellà als votants de l'esquerra federalista que, diu, els han fet confiança.

L'esquerra abertzale ha remarcat la fita que suposa empatar a escons amb el PNB (EFE/Miguel Toña)

EL PSE, "necessari" pel futur govern

El secretari general del PSE-EE i candidat a lehendakari, Eneko Andueza, ha celebrat el resultat dels socialistes bascos a les eleccions.

Andueza ha comparegut davant de militants i simpatitzants en saber-se l'escrutini definitiu, que permetrà reeditar el pacte de govern amb el PNB de la passada legislatura, i ha reivindicat el PSE com a "necessari" per al futur del País Basc.

Treballaran, ha dit, per "respondre aquells milers de bascos que volen una política allunyada del soroll, que s'oblidi de mites i aventures i que pensi en la gent i en els seus drets i llibertats com a una prioritat".
 

Com s'escull lehendakari?

Al País Basc, l'elecció del lehendakari es fa seguint el mateix mètode que en les eleccions municipals: perquè un pacte de govern aconsegueixi desbancar el guanyador de les eleccions no només ha de superar-lo en nombre d'escons, sinó que ha d'aconseguir el suport de la majoria absoluta.

El PNB ha governat el País Basc en 11 legislatures, totes a excepció de la novena, en què un acord del PSE-EE i el PP va facilitar que el socialista Patxi López esdevingués el president del govern basc.

El Parlament Basc, amb seu a Vitòria, està format per 75 diputats elegits en tres circumscripcions que no tenen en compte el pes de la població: Biscaia, amb més d'1,15 milions d'habitants, escull 25 escons, els mateixos que Guipúscoa (726.000) i Àlaba (334.000).

Què ha dit el sondeig?

Les primeres dades les ha fet públiques el govern basc a les 9 del vespre. Abans, a les 8, EiTB ha fet públic un sondeig que ja donava un empat a escons entre el PNB i EH Bildu, amb entre 26 i 28 representants cadascun al Parlament de Vitòria, i els nacionalistes quedant per davant en vots, 35,7% a 32,9%.

ARXIVAT A:
PNBPaís BascBildu
Anar al contingut